Исланд због пада броја туриста на ивици рецесије

Огроман пад броја туриста након стечаја ваздухопловне компаније Вау Ер, гурнуо је Исланд на ивицу рецесије, која ће према проценама Централне банке бити прилично дубока. Како наводи Пословни дневник, аналитичари предвиђају пад БДП-а и до 1,9 одсто.

Банкрот Вау Ера снажно се негативно одразио на малу острвску нацију у северном Атлантику, која је спектакуларни опоравак од финанцијске кризе изградила управо на процвату туристичке индустрије. Прилив туриста постао је израженији након што је на неколико локација на острву снимана серија «Игра престола».

Званични статистички подаци показују да је Исланд 2010. посетило 488.000 туриста, да би та бројка до 2017. експлодирала на 2,24 милиона посетилаца.То је резултирало снажним уделом туризма у заради тамошње привреде у страној валути, који је скочио са 26,4 одсто у 2013. на 42 одсто у 2017. години, односно на 503,3 милијарде исландских круна (3 и по милијарде евра).

Међутим, трренутне туристичке бројке изгледају врло суморно. Како пише Блумберг, туристичке посете у мају смањене су за 24 одсто на годишњем нивоу.

Поред тога, резервације за шпиц сезоне изгледају доста слабо. За целу ову годину предвиђа се пад туристичких долазака за 17 одсто. То је, наводи Пословни дневник, скоро истовремено пољуљало привреду.

Након 20 тромесечја непрекидног раста БДП-а, што је најдуже раздобље економске експанзије у модерној исландској историји, економски аналитичари предвиђају да ове године долази рецесија.

Обим пада привреде разликује се у зависности од процене, али највише песимизма исказала је Арион банка која предвиђа пад од 1,9 посто.

Стопа незапослености, иако и даље ниска у глобалним оквирима, са три одсто са почетка године порасла је на 3,6 одсто.

Како би ојачала раст, Централна банка је у мају смањила каматну стопу за 0,5 посто.

«Спремни смо за могућност дубље рецесије, а подаци о туристичким посетама сугеришу да би до тога могло доћи», рекао је за Блумберг гувернер Централне банке Мар Гудмундсон.

 

 

Исланд због пада броја туриста на ивици рецесије

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »