Додик: На СЕЕЦП Косово као недефинисани субјект са фус нотом

На Самит процеса сарадње југоисточне Европе није позвана «Република Косово», коју БиХ не признаје као државу, него недефинисани субјект Косово са фус нотом, речено је Танјугу у кабинету председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

Поводом навода да је Додик упутио званични позив Хашиму Тачију да дође на самит Процеса сарадње у југоисточној Европи, из кабинета су поручили да је чланове тог самита позвало Председништво, а не лично Милорад Додик.

Учешће Косова на СЕЕЦП, како указују у Додиковом кабинету, решено је 2014. године уз сагласност свих оних учесница које не признају Косово: Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ.

Према том решењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у СЕЕЦП уђе као недефинисани субјект Косово, уз фус ноту.

То исто прихватају и све друге учеснице СЕЕЦП, и оне које иначе признају Косово и оне које га не признају, наводе у кабинету Додика.

Истичу да на овом самиту као гост учествује и ЕУ која, како наводе у кабинету, такође не признаје Косово јер га не признају све чланице и за коју Косово наступа уз фус ноту са звездицом, а не као «Република Косово».

Из Додиковог кабинета поручују да Председништво БиХ није позвало никакву Републику Косово, него недефинисани субјект Косово са фус нотом.

«Ми барем у Републици Српској, ако већ не БиХ, признајемо потерницу коју је за Тачијем издала Србија, без обзира што је неки не признају. Али, док је овде, на Јахорини где се одржава Самит по позиву Председништва и у сврху Самита, њему припада пуни имунитет у складу са међународним правом. И тако ћемо га испратити преко границе. А кад нам опет буде доступан и кад не буде заштићен имунитетом, биће ухапшен и по закону спроведен процес екстрадиције Србији», наводе за Тањуг из кабинета српског члана и Председавајућег Председништва БиХ.

 

 

Додик: На СЕЕЦП Косово као недефинисани субјект са фус нотом

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »