Дачић и Сорајде: Продубити сарадњу Србије и Норвешке

 

Шефови дипломатија Србије и Норвешке, Ивица Дачић и Ине Ериксен Сорајде, сагласили су се у Београду да се дијалогом између Београду и Приштине једино могу решити отворена питања и изразили очекивање да се дијалог откочити и настави.

Дачић је навео да је интерес Србије да и даље унапређује билатералне односе са Норвешком, како на политичком, тако и у другим областима, првенствено у економији.

Навео је да је Норвешка у самом врху по директним инвестицијама у српску привреду и један од највећих донатора Србији и казао да је за последњих петнаестак година било више од 216 милиона евра развојне помоћи од стране Норвешке.

„Када је реч о директним инвестицијама, Норвешка је на другом месту са милијарду и 360 милиона евра инвестиција у српску привреду“, казао је Дачић и додао да би из тог разлога спољнотрговинска размена могла да буде већа од достигнутог обима прошле године – 64 милиона евра.

Учинићемо све да подстакнемо даљу економску сарадњу са Норвешком, рекао је Дачић и додао да је сарадња са том земљом добра и у другим областима попут одбране, сарадње служби безбедности…

Он је казао да Норвешка, иако није чланица ЕУ, по свом приступу и учешћу у финансијама практично чини један од стубова Уније и захвалио је на подршци коју та земља даје Србије у процесу евроинтеграција.

Током састанка, како је навео шеф српске дипломатије, министарку је упознао и са проблемом у дијалогу између Београда и Приштине.

„Упознао сам је и са опредељењем Србије да мирним путем, компромисом решавамо сва отворена питања у региону. Ми те проблеме желимо да решавамо, а не да их остављамо будућим генерацијама“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је навео да из тог разлога Србија тражи подршку међународних организација да подрже дијалог и изврше приутисак на Приштину да укине таксе на робу из централне Србије и БиХ, као и да охрабре све да прихвате компромис.

„Мислимо и да је врло важно да са Норвешком имамо и добру сарадњу на мултилатералном нивоу и да сарађујемо у различитим организацијама“, казао је Дачић и додао да ће се Србија и Норвешка међусобно подржавати приликом одређених кандидатура које имају.

Како је навео, Србија ће подржати Норвешку да буде нестална чланица Савета безбедности УН, а када је реч о кандидатури Србије, Дачић је казао да је она предвиђена за 2034. годину.

Норвешка министарка је истакла да је Србија дугорочан пријатељ и важан партнер Норвешке, као и да Норвежани и Срби на сличан начин размишљају.

„Волели бисмо да проширимо сарадњу, културолошки, економски, али наравно и на политичком нивоу“, казала је Сорајде и додала да Норвешка у потпуности подржава реформе Владе Србије.

Како је навела, током претходне две године Норвешка је удвостручила помоћ коју пружа региону, јер виде потребу да се подрже европске интеграције региона, али и да подстакну да се реформе које се спроводе у овом тренутку наставе и у будућности.

„Дајемо пуну подрсдску чланству у ЕУ, Норвежани не желе тренутно да постану чланови, али смо интегрисани на разне начине, као и због тога што имамо приступ европском тржишту, које је веће него наше“, казала је Сорајде.

Навела је и да је са Дачићем разговарака и о ситуацији и дијалогу Београда и Приштине.

„Желим да се дијалог настави, јер је то једини начин да се реше сва питања. Данас ћу касније отићи у Приштину и тамо ћу покренути све ове теме и надам се да ћемо ускоро видети обнову дијалога“, казала је Сорајде.

Што се тиче билатералне сарадње, како је рекла норвешка министарка, њихова подршка реформским процесима се односи и на креирање нових радних места нарочито за младе људе, регионалну сарадњу и владавину права.

Као некадашња министарка одбране Норвешке, Сорајде је казала да зна да са Србијом постоји одлична сарадња на војном плану, посебно медицинско-војној сарадњи и медицинској сарадњи на терену.

Извор: Танјуг

The post Дачић и Сорајде: Продубити сарадњу Србије и Норвешке appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »