Број екстремних десничара у Немачкој у порасту, све су насилнији

Федерална служба за заштиту уставног поретка Немачке заблежила је у прошлој години пораст кривичних дела с радикално десном позадином, објавио је данас «Билд».

«Број особа које се приписују екстремно десном миљеу у благом је порасту. Године 2018. забележено је 24.100 таквих особа, што је стотинак више него 2017.», наводи «Билд ам Зонтаг» позивајући се на годишњи извештај Службе за заштиту уставног поретка који би требало да буде званично објављен наредне седмице.

У исто време је порастао број насилних кривичних дела с 28 у 2017. на 48 у 2018. У извештају се половина припадника крајње десне сцене означава као насилна.

Као главни циљ напада крајње деснице извештај наводи две групе — избеглице и муслимане. Напомиње се да су и политичари све чешће мета напада екстремне деснице, преноси Хина.

 

(zu ddp-Text) Foto: Zora Rothe/ddp

Тематски се екстремна десница највише бавила темама попут «губитка националног идентитета» и «повећања броја странаца».

Истражитељи све више обраћају пажњу и на тзв. «грађане рајха» који се не убрајају у екстремну десницу, али својим негирањем уставног поретка Немачке и позивањем на границе пре Другог светског рата делују на десном крају политичког спектра.

Број екстремних десничара у Немачкој у порасту, све су насилнији

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »