Вучић: Направићемо план и велики програм који ће запослити целу Србију

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће пре краја године бити покренут нови и до сада највећи инвестициони циклус у земљи, вредан између пет и 10 милијарди евра за развој и напредак Србије.

Вучић је додао да ће тај инвестициони циклус бити завршен за четири или пет година и да ће подразумевати пројекте за развој целе Србије.

„Разговарао сам данас са председницом владе и министром финансија Синишом Малим, и пре Нове године изаћи ћемо са новим предлогом великог, до сада највећег, инвестиционог плана за развој и напредак Србије. Сада имамо први пут прилику да то урадимо“, рекао је Вучић новинарима обилазећи парк Београда на води.

Каже да је било бесмислено 2012. или 2013. да се тако нешто покреће, јер се тада наша земља „давила и борила за ваздух“.

Вучић истиче да данас можемо то да урадимо, да ће бити уложен новац у велике и капиталне инфраструктурне пројекте и изразио очекивање да ће те инвестиције подићи привредни раст земље тако да ће бити више од пет или шест одсто.

Председник истиче да ће инвестиција бити у целој земљи и да ће бити улжено у канализацију, водовод, пречиштаче за отпадне воде и све друго у чему заостајемо за Западном Европом.

„Затим у метро, ауто-путеве, пругу, железнички Коридор 10 до Прешева и Димитровграда… Све ћемо да завршимо у наредних неколико година. Направићемо један нови план и велики програм који ће запослити целу Србију“, истакао је Вучић.

Посебно ћемо да радимо у наредном периоду и са свим важним светским институцијама око формирања инвестиционог плана који ће бити убедљиво највећи у модерној историји, који ће верујем потпуно решити проблем незапослености, додао је Вучић.

 

Приштина види да нам се жури, па нас уцењују

Вучић је поновио да му је жао што нема састанка у Паризу, и истакао да је Приштина схватила да се нама жури у економски напредак и да може да нас омета на тај начин што ће да нас уцењује и тако изнуђује одлагање постизања решења.

Зато, каже, од нас само траже признање, а да ништа не нуде, због чега се решавање косовског питања само одлаже, како би нас успорили у развоју.

Вучић је рекао да је жалостан када чује оцене појединих америчких кругова да су имали право у Приштини на таксе зато што је Србија радила на повлачењу признања.

„Ја нећу да се понашам као Ђилас и остали који ништа нису радили и гледали у небо када је 90 земаља признало Косово. Ми смо се ангажовали и дошли до тога да 13 држава повуче признање. Никада нисмо ништа потписали, нити усмено прихватили да то не радимо”, пренео је председник.

Вучић је рекао да је понудио да Београд стане с тим, али је тражио да и Приштина стане са лобирањем за признање, и да је то наишло на одобравање многих у међународној заједници, али не и косовских Албанаца.

“Они знају да ми никада нисмо имали прилику за овакав економски напредак, нисмо га имали никада од 1990-тих. Имамо најбољу ситуацију у економији, плате иду навише, пензије су највише. Тек се види огроман замајац и могућност за раст. Они виде да се нама жури и да бисмо желели да урадимо велики посао и зато нас уцењују тражећи да их признамо, а заузврат “ништа““, додао је председник.

Вучић је истакао да власти Србије не могу да се понашају неодговорно, и да морају да гурају јаче и снажније, бринући се у сваком тренутку за безбедност својих грађана на Косову.

Критиковао је Рамуша Харадинаја што је по имену набројао људе који штите север Косова од њихове интервенције, оценивши да је то ужасно што је учинио.

„Ставио је мету на чело тих људи. То нису криминалци, помињао је поштене и нормалне људе. Рекао је да су то људи који су против независности Косова. Добро јутро Колумбо. Имаш овде људе који се залажу за независно Косово, Раду Трајковић и све стручњаке из 1 од 5 милиона, а сви остали су против и зар због тога треба и њима да ставиш мету на чело“, упитао је председник.

За нас, како каже, ситуација по овом питању неће бити лака, али ће Србија радити напорно и тешко, поправљајући углед у свету.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »