Трамп одложио масовне депортација и дао рок

Амерички председник Доналд Трамп објавио је на Твитеру да је «на захтев демократа» одложио масовне депортације илегалних миграната, планиране за сутра, и дао рок од две недеље демократама и републиканцима у Конгресу да се договоре око решења проблема на јужној граници САД, иначе ће он наредити почетак депортација.

«На захтев демократа одложио сам процес уклањања илегалних миграната (депортацију) на две недеље, како бих видео да ли демократе и републиканци могу да седну и заједно изнађу решење за проблеме око азила и рупа на јужној граници. Уколико не буду могли, депортације почињу!», твитовао је Трамп, из чије поруке није јасно да ли је мислио на правне рупе у закону или буквалне рупе у огради према Мексику.

«Глас Америке» је пренео да је Трамп претходно наредио надлежним службама да спроведу масовну депортацију миграната којима је наложено да напусте земљу, објавили су амерички медији који су најављивали да би та акција требало да почне сутра.

Навођено је да је Трамп на Твитеру написао да ће бити депортовани они имигранти којима је већ достављено решење да морају да напусте САД.

«Вашингтон» пост пише да ће та операција обухватити око 2.000 породица у великим градовима попут Хјустона, Чикага, Мајамија и Лос Анђелеса.

«Мајами хералд» наводи да ће бити депортовани и мигранти који су у Атланти, Балтимору, Денверу, Њу Орлеансу, Њујорку и Сан Франциску.

Трамп је на Твитеру раније навео да ће «милиони илегалних имиграната» бити депортовани из САД, а у најновијем твиту је појаснио да ће бити депортовани они којима је већ наложено да напусте земљу.

«То значи да беже од органа реда и судова. Реч је о људима који треба да се врате у своје земље и који су прекршили закон тиме што су дошли и што су остали овде», написао је Трамп на овој друштвеној мрежи.

«Вашингтон пост» наводи да се у Белој кући крајем недеље расправљало о опсегу операције.

Вршилац дужности секретара за унутрашњу безбедност Кевин Мекалинен упозорио је да током хапшења имиграната постоји ризик од раздвајања деце од родитеља, али је вршилац дужности Службе за заштиту границе и царине Марк Морган казао да «породице не могу бити изузете из примене имиграционог закона и да закон мора бити примењиван једнако».

Морган је позвао породице које имају наређење о депортациији да се саме предају имиграционим службама.

Наводи се да су градоначелници Лос Анђелеса и Чикага објавили да градска полиција неће учествовати у овим рацијама.

Градоначелница Чикага Лори Лајтфут рекла је да је наредила полицији да онемогући приступ бази података Служби за заштиту царина и граница, док је градоначелник Лос Анђелеса Ерик Гарсети рекао да «надлежне службе у Лос Анђелесу никада неће учествовати у таквим рацијама».

«Глас Америке» наводи да чланови Трампове администрације тврде да ће бити депортовано милион миграната којима је већ наређено да напусте земљу. Највећи број миграната који је током једне године депортован из САД био 435.000 и то је било 2013.

Активисти који се баве заштитом имиграната тврде да Трамп ову операцију користи у политичке сврхе и упозоравају да шири страх међу имигрантима.

Администрација, међутим, тврди да ће овакве операције обесхрабрити оне имигранте који желе да илегално уђу у САД.

 

 

Трамп одложио масовне депортација и дао рок

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »