План за Блиски исток: Трамп нуди «шансу века» — 50 милијард $, Хамас: Палестина није на продају

Бела кућа припремила је план за економски опоравак Блиског истока вредан 50 милијарди долара који би обухватио Палестину и суседне арапске земље, а који су Палестинци одмах одбацили.

Тим планом предвиђа се стварање глобалног инвестиционог фонда у вредности од 50 милијарди долара који и финансирале богате земље, као и фонда од пет милијарди долара за изградњу коридора који би повезао Западну обалу и Газу.

План, који би следеће недеље требало да представи саветник у Белој кући Џеред Кушнер, зет председника САД Доналда Трампа, на међународној конференцји у Бахреину, укључује 179 инфраструктурних и пословних пројеката.

Он је рекао да план представља «шансу века» ако буду имали храбрости да је искористе.

Амбициозни план економског опоравка на којем Кушнер са сарадницима ради две године, био би примењен само у случају постизања политичког решења за дугогодишње проблеме у региону.

Он верује да би реализација плана отворила милион радних места на Западној обали и Гази, преполовило палестинско сиромаштво и удвостручло БДП Палестинаца.

Предвиђено је да више од половине од 50 милијарди долара буде уложено у палестинске територије у наредних 10 година, док ће остатак бити подељен на Египат, Либан и Јордан.

План предлаже и да се скоро милијарда долара уложи у зградњу палестинског туристичког сектора.

Нетањаху и Кушнер

Трампова администрација нада се да ће богате заливске, али и европске и азијске земље заједно са приватним инвеститорима издвојити већи део новца за план, рекао је Кушнер за Ројтерс.

Званичница Палестинске ослободилачке органзације Ханан Ашрави оценила је да су Кушнерови планови «апстрактна обећања» и да би једино политичко решење решило конфликт.

«Ако им је стварно стало до палестинске економије нека окончају окупацију Газе, зауставе Израел да краде наш новац, ресурсе и земљу и отварање наших територијалних вода, ваздушног простора и граница како бисмо могли слободно да извозимо и увозимо», рекла је она.

Хамас који контролише Газу поручио је да «Палестина није на продају».

Са друге стране, Израел је поздравио план САД.

План за Блиски исток: Трамп нуди «шансу века» — 50 милијард $, Хамас: Палестина није на продају

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »