Немачки посланик: Били смо под утицајем пропаганде, Косово је Србија

Одлагање разговора представника Београда и Приштине у Паризу – лоша је порука за преговоре, оцењује немачки парламентарац Јенс Кестнер. Члан Алтернативе за Немачку истиче да се косметско питање мора решавати са другачијих основа. Исти став имао је и 1999. године, када је био један од малобројних политичара који су тврдили да се Србија на КиМ суочава са терористима. У то се уверио и боравећи на Косову у оквиру Кфора.

Члан Алтернативе за Немачку и посланик у Бундестагу Јенс Кестнер, који борави у Београду, говорио је у интервјуу РТС-у о питању Косова и истакао да решење треба да нађу преговорима Срби и Албанци.

– Одлагање преговора Београда и Приштине у Паризу показује неспособност у решавању тог питања. Нама је Европска унија на првом месту, али су актери и САД и Русија, које ту имају свој интерес. Европа може да предложи решење, али њега треба да нађу Срби и Албанци – преговорима. Ако је разграничење могуће, о томе треба да се изјасне Београд и Приштина, али то треба да подржи и народ.

Говорило се и о бржем чланству у ЕУ, као уступку Србији ако пристане на разграничење, али то је мршава утеха за чланство.

– Србија је 1999. повукла власт са Косова. И тамо се изградила друга власт, друга војска. Сада имамо статус кво који је неодржив. Разумем то што у Србији 80 одсто народа не подржава одрицање од дела територије. За мене је Косово увек Србија. Али расформирање садашњих власти у Приштини није реално. Председник Вучић каже да су уступци добри, али шта све Србија треба да дâ – док Хашим Тачи и не размишља о уступцима, јер има подршку великих сила и дела Европе.

Били сте усамљени међу немачким политичарима 1999. и после, тврдећи да се Србија на Косову бори против терориста и ратних злочинаца.

– Пре 1999. у Немачкој смо били под утицајем ратне пропаганде. Таква манипулација и ратна пропаганда о угрожености Албанаца биле су повод за учешће немачких војника у мисији на Косову, после бомбардовања. Када сам дошао на Косово, видео сам другачију слику, јер су само Срби били представљени као лоши момци. Дошли смо на Косово да штитимо Албанце. Али када смо видели како они отворено, чак и гестикулацијама показују мржњу и ужасе које би чинили Србима, схватио сам да то не може да помогне у решавању ситуације. Да су Албанци тада били озбиљнији, могло је да дође до решења. Али није.

У Немачкој има апела да се повуче признање Косова. Од кога долазе и колико је то реално?

– У контексту садашње владе у Берлину тешко ће се десити значајнија промена те политике. Моја партија Алтернатива за Немачку не подржава те ставове владе, јер је у основи функционисања друштва на Косову криминал. На Косову су на власти и функцијама ратни злочинци. Са њима је тешко разговарати и преговарати, и са њима је решење за Косово немогуће.

ДАНИЈЕЛА ЦВЕТКОВИЋ

РТС

Немачки посланик: Били смо под утицајем пропаганде, Косово је Србија

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »