Гостовање Ивице Дачића у Новом јутру на ТВ Пинк: Одлагање састанка у Паризу најмање је пораз Србије – рано је рећи када ће бити настављен дијалог Београда и Приштине

Министар спољних послова Ивица Дачић, поводом тога што самит у Паризу неће бити одржан, изјавио је да то јесте нечији пораз, а да је понајмање пораз Србије, као и да је то једино добро у свему овоме.
– Тачи је дао једну изјаву, да је ово пораз за Косово, јер је Косово означено као кривац зашто је одложен овај састанак. Он је рекао тачно каква је ситуација, а тиме је напао Харадинаја јер није хтео да попусти, односно да укине таксе – казао је Дачић за Ново јутро ТВ Пинк.

Дачић је подсетио да је раније говорио о томе да ће састанак бити одложен уколико Харадинај буде тврдоглав и уколико не буде слушао оно што Меркелова и Макрон предлажу, додајући да Макрон неће дозволити себи по други пут ситуацију да му неко удари шамар у сред Париза, као што је то било у сред Берлина.
– Подсетићу да је Харадинај на састанку у Берлину понизио Меркелову и Макрона, јер су они тада њему у замену за то да укине таксе понудили да они помогну да Косово добије визну либерализацију и да помогну у напредовању ка Европској унији. У том моменту он је рекао “А ко ће то мени да гарантује?” – навео је Дачић.

Према његовим речима, нема много туге ни у Бриселу ни у Вашингтону што је састанак у Паризу одложен.

– То говори о томе да САД ово виде као доказ да без њих ништа не може да се заврши. Сада они који су покушали да организују овај састанак виде да то није лако. Харадинај има логику да сада покушава да каже да је Србија та која неће да настави дијалог, јер неће да настави дијалог док се не укину таксе – оценио је министар спољних послова.

Дачић истиче да потези Приштине прелазе у безобразлук, јер су увели таксе, а пре тога нису ни формирали ЗСО, а донели су одлуку о формирању војске, разне декларације и резолуције, упадали на север.
– Не може човек више да се сети шта су све радили, а онда на крају кажу да Србија треба да настави дијалог без било каквог условљавања. Хоће да кажу да је ту направљена једна нова реалност и да ће таксе остати док Србија не призна Косово – сматра Дачић.

Како додаје, у овом тренутку је веома рано рећи када ће бити настављен дијалог Београда и Приштине и какав може да буде след догађаја.

– Дијалог је требало да се настави, да је било шансе да дође до неког позитивног исхода у Паризу, али тога нема – навео је Дачић.

Како је рекао, не очекује скори наставак дијалога јер се, каже, европски лидери баве другим темама, а једна од главних је избор функционера водећих институција у ЕУ – председника Европског парламента, Европске комисије, Европског савета и Високог представника ЕУ за спољну политику.

Извор: ТВ Пинк

The post Гостовање Ивице Дачића у Новом јутру на ТВ Пинк: Одлагање састанка у Паризу најмање је пораз Србије – рано је рећи када ће бити настављен дијалог Београда и Приштине appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »