Пред Аустријом најоштрија изборна кампања икада

Кампања за изборе, до којих је остало још 100 дана, увелико је почела.Иако је Народна партија Аустрије (ОВП) Себастијана Курца очигледан фаворит биће занимљиво до краја, јер гласачи морају пре свега да одговоре на питање које коалиције ће бити могуће након избора.

Курц је већ започео предизборну кампању, обилази разна места широм Аустрије, од кафана до домова за старе.

Најавио је да ће тежиште кампање бити да се придобије подршка за програм који намерава даље да спроводи, као што је даље смањење пореза, борба против илегалне миграције и политичког ислама, али и заштита животне средине.

Према најновијим истраживањима, 38 одсто Аустријанаца гласало би у овом тренутку за ОВП, што је за скоро 15 одсто више него што би добио највећи ривал Социјалдемократска партија (СПО).

Иначе Курцу је циљ да освоји што више гласова, ако је могуће и 40 одсто, како би онда могао да формира владу са далеко мањом странком Неосом, која је блиска по програму, а која би, како тренутно стоје ствари, могла да добије до 10 одсто гласова.

Што се СПО тиче, странка је у кризи а шефица Памела Ренди Вагнер не ужива поверење свих својих страначких колега.

Након што је СПО издејствовала гласање о неповерењу влади Себастијана Курца популарност странке, уместо да расте, опада што је изазвало гнев међу многим високим функционерима из више покрајина.

Међутим, Ренди Вагнер остала је на месту лидера странке, али је изложена сталним критикама, па тако и критикама доскорашњег шефа СПО Кристијана Керна који је поручио да социјалдемократе са Ренди Вагнер не могу победити ни на једним изборима.

Њој је као шеф у предизборној кампањи наметнут Кристијан Дојч, који најављује да ће се странка концентрисати само на пар тема, посебно из области социјалних питања.

Због велике разлике према ОВП Ренди Вагнер нема шансе у дуелу са Курцом око места канцелара.

Слободарска партија Аустрије (ФПО) и даље мора да превазиђе проблем „Ибица афере“, односно видео снимака од пре две године у којима је доскорашњи лидер Хајнц Кристијан Штрахе наводној рођаци руског милиајрдера обећао државне послове за финансијску подршку странци, након чега је морао да поднесе оставку на све политичке функције.

Нови челни дуо ФПО Норберт Хофер и Херберт Кикл примењују стратегију “доброг и лошег полицајца“, чиме намеравају да задрже што више својих гласача.

Као и ранијих година ФПО ће и овај пут највећу пажњу у кампањи посветити теми пробелма странаца, али и нападу на Курца. То обећава веома оштру и прљавију кампању, а циљ је нова коалиција са ОВП.

ФПО је умногоме изгубила поверење грађана, па је пала на треће место, и мораће да се бори за што мањи одлив верних бирача.

За четврто место на будућој политичкој сцени Аустрије бориће се Неос и Зелени.

Док је Неос и у прошлом скраћемом мандату био у парламенту, Зелени су на претходним изборима „испали“ из посланичких клупа.

На изборима за Европски парламент Вернер Коглер је успео да претекне Неос и видело се да Зелени профитирају од слабе СПО, па је све више назнака да би нову владу могли чинити ОВП и Зелени, или чак ОВП, Зелени и Неос.

 

 

 

 

 

Пред Аустријом најоштрија изборна кампања икада

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »