Партија Себастијана Курца далеко испред других

Тачно 99 дана пред превремене изборе у Аустрији, Народна партија (ОВП) Себастијана Курца далеко је испред свих осталих партија, показују најновија истраживања јавног мњења.

Себастијан Курц (Фото: Лола Ђорђевић)

Према актуелном истраживању које је објавио бечки дневник «Естерајх», ОВП би у овом тренутку могла освојити 38 одсто гласова, што је ниво популарности на којем се налази већ дуже време.

Тиме је ОВП чак за 15 одсто испред Социјалдемократске партије (СПО), која може рачунати у овом тренутку са свега 23 одсто гласова.

Ако би избори били завршени овим резултатом, то би била највећа разлика између две највеће странке у земљи на парламентарним изборима од 1945. године.

Себастијана Курца би да је могуће за шефа владе бирало 46 одсто грађана.

Истраживање показује и да ниједна коалиција без ОВП није могућа, односно да народњаци могу да бирају с ким ће формирати владу, те да могу и с једном од мањих странака да успоставе већину.

На трећој позицији је Слободарска партија Аустрије (ФПО) која би освојила 17 одсто гласова, што је последица афере «Ибица», односно видео-снимака на којима се види како доскорашњи лидер странке Хајнц Кристијан Штрахе нуди једној наводној рођаци руског милијардера државне послове за финансијску подршку његовој партији, услед чега је морао поднети оставку на све политичке функције.

ФПО је пала испод 20 одсто, а на прошлим изборима, била је снажнија од СПО.

Што се малих странака тиче, истраживање показује да би Зелени, након што нису прешли цензус на парламентарним изборима 2017, поново улазе у скупштину и то са 10 одсто гласова.

У парламент би ушла још странка Неос која би освојила осам одсто, три више него на прошлим парламемтарним изборима.

Истовремено листа Петера Пилца испала би из парламента, јер тренутно може освојити свега два одсто гласова.

Танјуг

Партија Себастијана Курца далеко испред других

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »