Osuđujemo verbalno nasilje nad profesorom Radonjićem

Savez za Srbiju energično protestuje zbog nedopustivog odnosa prema univerzitetskoj javnosti, kritičkom mišljenju, odgovornim i umnim pojedincima, stvaralaštvu i intelektualno snazi društva koja ne pristaje na svrstavanje, jednoumlje i orobljenost svesti, a koje promoviše, podstiče i zagovara Aleksandar Vučić, vređajući kompetentne, istaktnute, hrabre, dostojne, dokazane u poslu i nauci.

Predsednik države koji je najodgovorniji za ubrzano rastakanje i raspadanje države, gradova, infrastrukture, privrede, medija, nastoji klevetničkim istupima da fokus javnosti i težinu krivice prevali na odgovorne pojedince spremne i umne da imenuju i ocene ono što vidimo i što nas udaljava od normalnosti, dostojanstva i kulture. Predsedniku Srbije nikada nisu zasmetali mediokritetski programi, štetne poruke, degradirajući sadržaji kojima se građani drže u pokornosti neznanja i neinformisanosti, jesu svi nosioci ideja i zalaganja za nepristajanje na samoukidanje savesti i pameti. Krotko podnošenje nije odlika intelektualaca. Nije ideal modernog društva. Ne sme predstavljati obrazac ponašanja. Istina nema ideološku normu. Ona jeste ili nije. Njeno sprečavanje ima jasnu poruku i motiv – zastrašivanje. Profesor Filozofskog fakulteta, Ognjen Radonjić zbog utemeljene i argumentovane kritike ništavila koje postaje obeležje društvene svakodnevice, pretrpeo je niz uvreda, doživeo kompromitaciju i profesionalnu degradaciju, od strane predsednika Republike. Javno u direktnom prenosu. Svako ko ne želi da popije svojevoljno dozu laži za dozu ropstva žrtva je brutalne odmazde u cilju da prostor i vreme postoji samo za nerad, neznanje i nepoštenje.

Svesni smo da napad na profesora dr Ognjena Radonjića nije slučajan, sporadičan ispad, nehotična šteta. Unižavanje lažima praksa je koju koristi predsednik države. Opasno je što ih on izgovora, kršeći Ustav i moralne norme i što ih zaklanja iza neiskrene potrebe da govori u ime slobode, istine i dobra ljudskog. Mi sedam godina živimo na tlu gde je laž – zvanična verzija. Nasilna retorika prati svako novo sužavanje slobode. Reči i postupci Aleksandra Vučića svesno i namerno su odricanje od društvenog dijaloga. Oni otkrivaju nameru predsednika Republike da ukine demokratske standard, slobodu mišljenja i pravo na različitost. Svakodnevno vređanje neistomišljenika i šepurenje u trivijalnim programima govore o suštini vlasti kojoj su potrebni konflikti, nesigurnost i autoritet sile za održavanje tiranije neistina.

Beskrupuloznost, surovost i primitivizam koji se sruči na svakog neistomišljenika režima Aleksandra Vučića snaži potrebu za solidarnom, javnom odbranom ugroženih prava i borbom za punu i pravu slobodu u Srbiji. Ne želimo da ćuteći čekamo da Vučić označi bilo koga od nas kao sledeću metu. Pamtimo i znamo da svako njegovo crtanje nije bila infantilna zabava i dokoličarstvo, već skiciranje političke akcije u kojoj nevini stradaju. Nećemo dopustiti da stubovi društva: nauka i kultura bivaju uzdrmani zbog zagrebane sujete autokrate na vlasti.

Ova vest Osuđujemo verbalno nasilje nad profesorom Radonjićem je objavljena na Savez za Srbiju.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »