Грузију поново потресају протести

Прошле ноћи, Руставели авенија у центру грузијске престонице поново је преплављена протестантима. Блокирали су путеви и протестанти су заузели територију у близини зграде републичког парламента.

Према локалним медијима, реторика демонстраната се није променила. Такође су узвикивали русофобне слогане, а такође су се противили акцијама грузијске владе, тражећи њено распуштање. Конкретно, реч је о оставци министра унутрашњих послова земље Георгија Гакхарије. Поред тога, међу захтевима — ослобађање заточеника током прве акције.

«Ако сутра не буду пуштени прије 19 сати, имат ћемо сва права да подузмемо разумљивије и активније методе», рекао је шоумен Миша Мшвилдадзе током митинга.

Важно је напоменути да демонстрантима није било дозвољено да разговарају са опозиционим политичарима, а бивши шеф Сакашвилијеве администрације, Гиги Угулава, био је обасут боцама. Ипак, посланик из Европске Грузије, Елена Кхоштариа, ипак је успела да да изјаву да су догађаји који се одвијају у Тбилисију „политички пакао“ за владајућу политичку силу „Грузијски сан“.

Паралелно са протестима, одржан је и састанак између председника Грузије Саломе Зурабишвили и амбасадора Сједињених Држава, Велике Британије, Француске, Италије, Холандије, Пољске, Естоније, Литваније и Бугарске. Очигледно, шеф државе губи контролу над ситуацијом, увјерена је да је спремна да сарађује са било којом политичком структуром, све док то не води даљој дестабилизацији.

Број демонстраната почео се смањивати тек у другом сату. Међутим, истовремено се ситуација погоршала због чињенице да је полиција привела једног од демонстраната. Други демонстранти блокирали су аутомобил, захтевајући пуштање ухапшених. Ускоро су полицијски службеници морали да пристану на уступке.

Интензитет протеста почео је да пада. Демонстранти нису постигли жељени резултат али су обећали да ће наставити акцију у суботу.

Као што је раније известио Њуз Фронт, разлог за почетак није прва револуција у земљи била је чињеница да је руски парламентарац Сергеј Гаврилов, који је изабран за председника Међупарламентарне православне скупштине, стављен по протоколу на место председавајућег председника парламента.

Грузију поново потресају протести

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »