Ђурић: Стејт департмент неоправдано изједначава Београд и Приштину

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас да се у саопштењу америчког Стејт департмента поводом отказивања састанка у Паризу о КиМ неоправдано изједначавају Београд и Приштина, која чини све да би спречила дијалог.

У синоћњем саопштењу Стејт департмента наводи се да „Београд и Приштина морају да уклоне препреке, избегну провокације и врате се преговорима“ и изражава спремност САД да помогну обема странама.

„Саопштење Стејт департмента вероватно је компјутерски генерисано или се односи на други део света. Волео бих да добијем објашњење где и када је Србија провоцирала некога или уводила баријере било коме“, рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да је познато да САД подржавају независност АП Косова и Метохије, али је истакао да „то није оправдање за уравниловку и изједначавање Србије с Приштином које је увела антицивилизацијске таксе, блокирала дијалог, 2.252 дана блокира ЗСО и честим насилним акцијама дестабилизује ситуацију на терену“.

Ђурић је оценио да управо због оваквих изјава, „Рамуш Харадинај тражи да САД буду једини посредник, а минира скупове попут самита у Паризу.“

„Поштујемо свачији став, али за улогу у решавању проблема потребан је избалансирани, а не навијачки приступ. Ако овако мисле да натерају Приштину да укине таксе, настави дијалог и понаша се одговорно, боље да одмах одустану, пре него што још штете буде причињено“, рекао је Ђурић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг

 


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »