Владимир Кршљанин: Срби, Руси и Белоруси су више једно од елемената од којих су сковане немачка или италијанска нација

Владимир Кршљанин, аутор књиге » Србија и Русија» је на промоцији те монографије у Коларцу показао присутним чувени документ који ове године обележава 20-годишњицу — одлуку о приступању СРЈ Савезу Русије и Белорусије иу 20. априла 1999. године.

«Ред је и на тај корак да погледамо мало озбиљније. На ту ствар нас може да подсете и требало би да подсете маневре специјалаца Србије, Русије и Белорусије «Словенско братство — 2019″ које се ове године одржавају у Србији, све до 27. јуна. А иначе одржавају се већ пету годину заредом», рекао је Кршљанин.

Како је додао, одлука из 1999. године значи да су се испунили историијски услови за њу. Али на реализацију тих планова у тим годинама није била спремна Јељцинова Русија, а после 2000. године Србија.

«Срби, Руси и Белоруси су више једно од неких елемената од којих су својевремено сковане немачка или италијанска нација», сматра аутор.

Присутним на промоцији се обратила и Јелена Гускова из Русије, руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН.

«Текстови показује да је аутор против НАТО-а, западни утицај на Србију смарта пагубним. Он је за врачаније Србије својој историјској и цивилицијској суштини, за савез и јединство са Русијом», навела је Гускова.

Аутор је, према њеним речима, у својој књизи такође објаснио зашто Срби на Балкану имају највећи интеграцијони потенцијал.

«Он наводи три разлога. Први — Србија заузима централни положај на Балкану. Друго — неправедно је подељен услед ратова 90-х година на бар две државе. И треће — једино српски народ има своје делове или мањин у свим државама у региону».

Ова књига у исто време јесте нуђење концепта нове политике, и то је политика која је ствар будућности, рекао је Ђуро Билбија, главни уредник портала „Факти“.

Проф. др Миломир Степић је у свом говору издвојио три кључне теме у књизи, а то су: Русија и њен повратак на Балкан, затим Балкан у контексту стабилизације и интеграције, Косово и Метохија.

«Ова књига је заправо један колаж текстова, али њихова базична идеја је патриотизам. А за нас Србије патриотузам је једнако русофилија», рекао је проф. др Бранко Ракић.

Како је додао др Миша Ђурковић, ова књига од 500 страна састављена од радова у периоду од 2008. до 20018. године за аутора предтавља хронологију његовог живота и рада, а и показује доследност његових ставова.

У књизи «Србија и Русија» Владимир Кршљанин је објавио око 200 текстова — чланака, изјава, говора, интервјуа, као и саопштења «Покрета за Србију». Сви су о односима између Србије и Русије.

 

Владимир Кршљанин: Срби, Руси и Белоруси су више једно од елемената од којих су сковане немачка или италијанска нација

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »