У Сребреници уклоњена спомен-плоча са бившег логора за Србе

Са зграде бивше полицијске станице у Сребреници у четвртак је уклоњена спомен-плоча, коју су недавно поставили активисти Удружења грађана «Источна алтернатива» у знак сећања на Србе, који су у том објекту мучени и убијани и који је био логор у последњем рату.

То је за Срну потврдио председник Удружења Војин Павловић и најавио да ће тaј случај пријавити Станици јавне безбедности.

Павловић је рекао да је плоча постављена пре два дана, а уклоњена је јуче у 17.00 часова, те да му још није познато ко је то учинио.

Након постављања спомен-плоче, бошњачки функционери у локалној власти су тражили њено уклањање, истичући да није издато одобрење за њено постављање, те да ово обележје вређа бошњачке жртве.

Представници Организације породица заробљених и погинулих српских бораца и несталих цивила предали су општинској администрацији захтев у којем траже да, уколико буде уклоњена спомен-плоча са бивше полицијске станице, исто буде учињено и са бошњачком која је, такође, без одобрења, постављена на школском игралишту у Сребреници, као и десетине нелегалних бошњачких на подручју општине на којима су различити, већином неистинити и увредљиви натписи.

«Данас сам поново поднео захтев за издавање одобрења или да се уклоне и бошњачке спомен-плоче на подручју ове општине, али нажалост, уклоњена је само наша. То показује да су Срби грађани другог реда и неравноправни у овој локалној заједници и да им се не дозвољава да обележе места страдања припадника свог народа и да се сазна истина о тим страдањима», рекао је Павловић.

Изјавио је и да ће тражити да полиција испита овај случај и пронађе плочу јер је то имовина Удружења.

«Ми немамо одобрење за постављање спомен-плоче, али немају ни други. Хоћемо да будемо равноправни и да и ми обележимо места на којима су мучени и убијани Срби и да се зна истина», истакао је Павловић.

Сматра да постављање спомен-плоче на бившој полицијској станици, у којој су мучени и убијани Срби, није никаква провокација и «забијање прста у око».

На уклоњеној спомен-плочи писало је: «У славу и помен невино пострадалим жртвама регије Бирач и Подриња 1992-1995. године, почињеном од стране муслиманских хорди Сребренице. Отаџбина вас неће заборавити. Вечна вам слава и хвала! Народ Републике Српске».

Танјуг

У Сребреници уклоњена спомен-плоча са бившег логора за Србе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »