Рама: Не играјте се ватром, решење је јасно

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да ће локални избори, заказани за 30. јун, бити одржани на територији целе земље, уједно поручујући онима који „ометају“ тај процес да се „играју ватром“.

Рама је поводом институционалне и политичке кризе која потреса Албанију због несугласица између њега и председника Иљира Мете око датума одржавања локалних избора, истакао да је решење јасно, као и да га подржава цела међународна заједница, преноси Танјуг.

„Народ има право да бира на дан одређен Уставом и законом и политичари имају обавезу да изађу пред народ. Ко не изађе пред народ, слободан је да то уради, али историја је показала да не само што тиме ништа не добија, већ напротив, плаћа велику политичку цену“, нагласио је Рама.

На тврдње опозиције да избора неће бити, рекао је да се ради о „ очајничким напорима који немају никакве шансе да суспендују основу правила демократског суживота“.

„Није проблем то што ја инсистирам да идемо на изборе, ја инсистирам да се поштује Устав и право грађана да бирају“, истакао је Рама.

Албански председник Иљир Мета одложио је пре две недеље локалне изборе образлажући такву одлуку „дубоком политичком кризом“ која влада у земљи, те изразио забринутост због уличних нереда.

Албанска опозиција ће данас одржати девети протест „уједињене опозиције“, а њен лидер Љуљзим Баша из Демократске партије изјавио је да неће одустати од захтева за Рамином оставком, формирањем прелазне владе и расписивањем превремених парламентарних избора.

Рама: Не играјте се ватром, решење је јасно

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »