НАТО: И свемир може да буде подручје ратовања

Северноатлантска алијанса ће ове године настојати да прогласи свемир као подручје ратовања, рекла су четиворица високих дипломата,делом како би показали америчком председнику Доналду Трампу да се НАТО прилагођава новим претњама након што је он потписао план увођења америчких свемирских снага.

Одлуком, која би требало да буде донета на самиту светских функционера од 3. до 4. децембра у Лондону, на којем ће учествовати и Трамп, требало би се званично да буде признато да битке не морају да се воде само на копну, води, у ваздуху и рачунарском простору, већ и у свемиру.

„Постоји слагање о томе да би требало да прогласимо свемир простором за ратовање, а самит у Лондону је најбоље место да то постане службено“, рекао је високи дипломата НАТО-а укључен у расправе и упозорио да се о техничким питањима још разговара.

Кина као највећи свемирски ривал

Дипломате из НАТО-а демантују да би се ратовало у свемиру, али кажу да би његово проглашење местом ратовања покренуло расправу треба ли НАТО да употреби свемирско оружје у ваздушној одбрани против непријатељских ракета или уништавања сателита, преноси Ал Јазеера.

Одлука о проглашењу свемира новим фронтом обране могла би да увери Трампа да је Организација Северноатлантског уговора користан савезник у одвраћању Кине, растуће супарничке војне силе, казале су дипломате.

Иако земље НАТО-а поседују 65 одсто свих сателита у свемиру, комерцијални кинески сателити нуде разне могућности – од брзог интернета у авионима до праћења ракета и наоружаних снага на терену.

Кина развија оружја која ће моћи да се користе у орбити и постала је прва земља чија је сонда слетела на тамну страну Месеца прошле године.

Русија, некадашњи стратешки партнер НАТО-а, а сада за многе савезнике непријатељска сила, такође је свемирска сила и једна од ретких земаља која може да лансира сателите у орбиту.

„Може се ратовати искључиво у свемиру, али онај ко контролише свемир контролише и оно што се догађа на копну, мору и у ваздуху“, рекао је бивши функционер НАТО-а Џејми Шеј, а сада аналитичар у Фриендс оф Еуропе тхинк-танку у Бриселу.

Снажне последице и ‘поклон Трампу’

Очекује се да ће се министри одбране НАТО-а договорити о широј свемирској политици на редовном састанку у Бриселу, иако још неће бити одлуке о проглашењу свемира оперативним доменом одбране.

Други дипломата је поручио да је одлука која ће имати снажне последице „поклон Трампу“.

Трамп, који је искористио последњи састанак НАТО-а у јулу прошле године како би прозвао европске савезнике због издвајања за одбрану и оптужио Немачку да је „заточеник руске енергије“, потписао је у фебруару план за почетак стварања америчких свемирских снага.

НАТО: И свемир може да буде подручје ратовања

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »