Nagrada „Kočićevo pero“ Mileti Prodanoviću

Beograd, 21. juna 2019. – Mileta Prodanović dobitnik je književne nagrade „Kočićevo pero“ za proleće i leto 2019. godine za knjigu priča O papagajima i predatorima objavljenu u izdanju Izdavačke kuće Arhipelag iz Beograda.
Odluku o ngradi jednoslasno je doneo žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković.
Nagrada se dodeljuje, ističe se u saopštenju žirija, „za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi“.
Nagradu „Kočićevo pero“ dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ Banja Luka – Beograd.
U saopštenju za ovu prestižnu književnu nagradu, član žirija književnik Miljenko Jergović ističe:
Jergović posebno naglašava veštinu pripovedanja i odgovr na stvarnost koji prićaju Prodanovićeve priče iz knjige O papagajima i predatorima.– Mileta Prodanović likovni je umjetnik, slikar, univerzitetski profesor, prozni pisac, pripovjedač i romansijer. To da slikar propiše nije rijedak slučaj u srpskoj i u ostalim našim južnoslavenskim književnostima. Ali temeljni pokretač za pisanje u Prodanovićevom je slučaju jedinstven. Dok je u slikarstvu esteta, umjetnik izrazito stilizirane i artificijelne geste, u književnosti je nešto od toga suprotno, tome gotovo pa suprotstavljeno: pisac obuzet stvarnošću i aktualnim stanjem epohe. Prodanović se u ovoj knjizi formom kratke priče služi da razloži postkomunističko, posthumanističko, postpredmetno doba, koje se, već pomalo bezrazložno, još uvijek naziva razdobljem tranzicije. Premda je teško znati iz čega u što to prelaze ova društva u posljednjih tridesetak godina. Taj dugi prelaz biće, evo, uskoro duži i od znamenitoga tridesetogodišnjeg rata.
– Priče iz knjige O papagajima i predatorima mračno su vedre pripovijesti o tom dugom prelaženju koje troši ne samo ljudske živote, nego i znanja, iskustva, vjerovanja i ideale na kojima je bila zasnovana naša prethodna ljudskost. Pisane vješto, gotovo neočekivano jasne, Prodanovićeve su priče svojevrsni odgovor stvarnosti, kao polemika čovjekova i piščeva s nevoljnim okolnostima vlastitog života. Stotinu i koju godinu udaljen od Kočićeva života, Mileta Prodanović zaslužuje pero koje nosi njegovo ime. Zaslužuje ga svojim pripovjedalaštvom, ali i svojim nemirenjem, iz kojeg je potekao njegov temeljni razlog za književnost – kaže Jergović.
Nagrada „Kočićevo pero“ za proleće i leto 2019. godine biće na svečan način uručena Mileti Prodanoviću polovinom jula 2019. godine u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Source: Портал за културу Југоисточне Европе SEEcult.org (http://www.seecult.org)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »