Медведев: Минск и Москва о интеграцији говоре на истом језику

Преговори шефова влада Русије и Белорусије протекли су добро, стране разумеју и чују једна другу када је реч о теми интеграција, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

„Преговори су протекли добро. Ми, природно, разумемо једни друге, чујемо аргументе. И апсолутно искрено ћу рећи, не да бих одговорио дипломатској етикецији, да најзад о тој интеграционој тематици говоримо на истом језику“, рекао је Медведев новинарима након разговора с белоруским колегом Сергејом Румасом у Минску.

Током састанка с белоруским председником Александром Лукашенком Медведев је рекао да је знатан број питања о интеграцији усаглашен, а да на председничком нивоу треба да се реше само најсложенија.

„Сада имамо три групе питања. Прва су питања у којима на исти начин разумемо суштину рокова за имплементирање промена, односно, усвајање кључних одлука. Друга група су питања у вези с којима на исти начин схватамо одлуке у сфери економије или социјалној сфери, али у којима још нема јасног разумевања у каквом року треба да буду реализована и ту су неопходна додатна усаглашавања“, рекао је Медведев.
Говорећи о трећој групи питања, руски премијер је навео да је реч о сасвим малој групи.

„Трећа категорија, која је релативно мала, можда сасвим мала, јесте она у којој због политичко-правних разлога треба одржати додатне консултације. Стране разумеју да ће то бити потребно учинити, али када и како, тек треба прецизирати. И то ће бити учињено не само на нивоу влада, него и на председничком нивоу“, рекао је Медведев.

Током разговора било је речи о пореској, буџетској, социјалној и финансијско-кредитној политици.

Сусрет Путина и Лукашенка већ 30. јуна

Председник Белорусије Александар Лукашенко је изјавио да руски председник Владимир Путин планира да у Минск допутује поводом затварања Европских игара, 30. јуна. Према Лукашенковим речима, током тог сусрета биће речи о теми интеграција, али и о разним другим питањима.

Премијер Белорусије је рекао да Минск и Москва до новембра треба да усагласе све интеграционе планове у појединачним секторима економије.

„У обновљеном програму дејстава (за интеграциону сарадњу у Савезној држави) биће прописани, пре свега, планови за секторе економије. Ми те планове треба да усагласимо, апсолутно све, до новембра“, рекао је Румас.

Медведев: Минск и Москва о интеграцији говоре на истом језику

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »