Лајчак: Ситуација у БиХ је озбиљна, подсећа на кризу из 2010.

Председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак,током посете Сарајеву изјавио је да је «ситуација у БиХ озбиљна и да подсећа на кризу из 2010. године, али су њени разлози сложенији».

Лајчак каже да је упозоравао у више наврата и на многим међународним форумима да је потребно више и саосећајније посветити се БиХ.

«Као неко ко познаје БиХ и као уверени присталица ЕУ, апеловао сам на потребу да се интеграција ЕУ врати у фокус пажње. Главни инструмент у том погледу било је мишљење Европске комисије. Очигледно да се то није догодило и чини се да је мишљење ЕК још више поделило народе и политичаре у земљи», рекао је Лачак за Кликс.

Лајчак додаје да жели да верује да ће се отварањем приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом послати јасан сигнал да ЕУ зна ценити оне који то заслужују.

«У случају БиХ такође се мора видети да је за добијање статуса кандидата потребно минимално показати вољу и способност да испуни 14 препорука и закључака ЕК. Ипак, нећу бити далеко ако кажем да изостанак партнера у БиХ, новог Савета министара и функционалног парламента не помаже онима који још увек сматрају политику проширења најјачим и најуспешнијим инструментом стабилизације и трансформације Уније, казао је он.

Одговарајући на питање у којој мери је Европска унија због више криза, а првенствено Брегзита и мигрантске кризе, заинтересована за процес проширења на западни Балкан, Лајчак каже да он осећа да понестаје ентузијаста у вези с политиком проширења у Унији.

«Проширење је покретачка снага политике подршке процеса трансформације и реформи. Ми немамо алтернативу овоме, а међусобно окривљавање због оклевања у испуњењу обећања нам неће помоћи. Ко жели ући у Европску унију, мора проћи болан пут реформе, у томе се ништа није променило, чак ни очекивање одласка првог члана ЕУ» казао је Лајчак.

Танјуг

Лајчак: Ситуација у БиХ је озбиљна, подсећа на кризу из 2010.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »