ЕУ усвојила Стратешку агенду, подршка земљама “способним и вољним да се придруже“

Лидери земља чланица Европске уније усвојили су на самиту у Бриселу нову Стратешку агенду за период 2019-2024. године, у којој је међу приоритетним областима подршка европској перспективи земаља које су, како се наводи, ”способне и вољне да се придруже”.

Усвојена Стратешка агенда ЕУ издваја четири приоритетне области на које ће се у наредних пет година фокусирати политика Уније.

То су заштита грађана и слободе, развијање јаке и виталне економске базе, изградња климатски неутралне, зелене, фер и социјалне Европе и промовисање европских интереса и вредности на глобалној сцени.

У делу који се односи на промовисање европских вредности у свету наводи се да би у окружењу растуће неизвесности и промена ЕУ требало да настави свој стратешки правац деловања како би заштитила своје интересе, подржала своје вриједности и начин живота и помогла у обликовању глобалне будућности.

«ЕУ ће промовисати свој јединствени модел сарадње као инспирацију за друге. Она ће подржати европску перспективу за европске државе способне и вољне да се придруже. Она ће водити амбициозну политику суседства», наводи се у Стратешкој агедни ЕУ.

Заједничке европске вредности – темељ слободе

Европски лидери се обавезују и да ће са партнерима широм света наставити рад на глобалном миру и стабилности и промовисати демократију и људска права.

Када је реч о заштити грађана и слободама, наводи се да су заједничке европске вредности темељ европске слободе, сигурности и просперитета, а да владавина права мора бити у потпуности поштована од стране свих држава чланица и ЕУ.

«Европа мора бити место где се људи осећају слободно и сигурно. ЕУ ће бранити основна права и слободе својих грађана, као што је признато у Уговорима, и штитити их од постојећих и нових претњи», наводи се у тексту Стратешке агенде.

Економија од кључног значаја за улогу ЕУ на глобалној сцени

Кроз Стратешку агенду ЕУ се залаже за ефикасну контролу спољних граница у циљу унутрашње безбедности, али и за даљи развој функционалне миграционе политике и сарадњу са земљама порекла и транзита у борби против илегалне миграције и трговине људима и осигурати ефикасан повратак.

«Предузећемо неопходне кораке да обезбедимо правилно функционисање Шенгена. Градићемо и јачати нашу борбу против тероризма и прекограничног криминала. Повећаћемо отпорност ЕУ на природне и људске катастрофе и заштити наша друштва од злонамерних сајбер активности и дезинформација», наводи се у усвојеном докумету.

Када је економија у питању Стратешком агендом се поручује да је снажна економска основа од кључног значаја за конкурентност, просперитет и улогу Европе на глобалној сцени и за стварање радних места.

«Морамо осигурати да евро ради за наше грађане и остаје отпоран, продубљујући Економску и монетарну унију у свим њеним димензијама, довршавајући Унију банака и тржишта капитала и јачајући међународну улогу евра», стоји даље у тексту ЕУ Агенде за 2019-2024.

Убрзавање преласка на обновљиве изворе енергије

Стратешком агендом ЕУ се обавезује на даљу дигиталну трансформацију.

Позива се и на «дубинску трансформацију ЕУ економије и друштва како би се постигла климатску неутралност», на начин који узима у обзир националне околности и друштвено је праведан, али и у складу са Парским споразумом.

«ЕУ ће убрзати прелазак на обновљиве изворе енергије, повећати енергетску ефикасност, смањити зависност од спољних извора, диверсификовати своје залихе и улагати у решења за мобилност будућности», стоји у усвојеном тексту докумета.

Стратешка агенда ЕУ за период од 2019-2024. позива на осигурање социјалних права, једнакост између жена и мушкараца и на једнаке могућности за све.

Танјуг

ЕУ усвојила Стратешку агенду, подршка земљама “способним и вољним да се придруже“

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »