Без договора о лидерима ЕУ, Јункер «са уживањем» примећује да га није лако заменити

Лидери ЕУ нису успели да постигну договор о томе ко би требало да буде на најважнијим функцијама у европским институцијама у наредном петогодишњем периоду. Вођена је тешка расправа око избора челника Европске комисије, Европског савета, Европске централне банке и Европског парламента.

Избор новог председника Европске комисије постао је замршен пошто су две кључне групе, социјалиста и либерала-центра, ставиле до знања да не подржавају кандидата конзервативне Европске народне партије Манфреда Вебера, иако је он добио подршку немачке канцеларке Ангеле Меркел, али не и председника Француске Емануела Макрона.

Тако су сад ојачали положаје кандидати социјалиста и либерала-центра Маргрет Вестагер.

«Са неким задовољством и уживањем морам да приметим, а могу да кажем и да ме чак забавља и чини срећним чињеница да мене изгледа није тако лако заменити», рекао је одлазећи председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да се са разговорима наставља 30. јуна.

«Није било већине ни за једног кандидата, настављамо 30. јуна. Разговарали смо и о економским санкцијама Русији које су продужене на шест месеци због неспровођења споразума из Минска», рекао је Туск.

Потврђени закључци о проширењу

Лидери земља чланица ЕУ потврдили су на састанку у Бриселу закључке о проширењу и процесу приступања и стабилизације које су усвојили европски министри. Они се односе како на процес проширења, тако и на поједниначни напредак шест партнера са Западног Балкана и Турске.

Синоћ на Самиту Србија је похваљена и охрабрена да настави пут евроинтеграција, да консолидује постигнути напредак у области економских ререформи и настави јачање сарадње у региону.

Напредак у области владавине права и норамлизација односа са Приштином остају основа и одредиће темпо приступних преговора, наводи се у закључцима. Србија се позива и да се фокусира на убрзање реформе у области владавине права са посебним фокусом на независност и ефиканост судства, борбу против корупције и прања новца као и обезбеђивање услова за слободу изражавања и независност медија.

Усвојена је и Стратегија Уније, од 2019. до 2024. а приоритети су заштита грађана и слобода, економско и политичко јачање Уније.

МИЛИЦА ПУЈКИЛОВИЋ

РТС

Без договора о лидерима ЕУ, Јункер «са уживањем» примећује да га није лако заменити

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »