Зеленски: За обнову Донбаса потребно 10 милијарди евра

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је за обнову Донбаса неопходно више од 10 милијарди евра и да власти већ раде на реинтеграцији те области.

„Према проценама украјинских експерата, за то нам је неопходно више од 300 милијарди гривни. То је велики пројекат реинтеграције, али нећемо чекати да се заврши рат, већ сада почињемо да радимо на територијама Донбаса које сада контролишемо. Потребно је да под хитно покажемо људима, који су принуђени да бораве на привремено окупираним територијама, предности живота у јединственој, слободној и независној Украјини“, рекао је Зеленски на састанку с бизнис-заједницом у Кијеву.

За то је, према речима украјинског председника, потребно створити повољне услове за прелазак линије разграничења у Донбасу, изградити нове путеве, развијати економију и социјалну сферу.

Зеленски је навео да прекид сукоба у Донбасу представља један од приоритета његовог рада.

„Ту нема простих решења, сада ћемо учинити све што од нас зависи да људи престану да гину и да тај фактор не утиче негативно на бизнис-климу у Украјини“, додао је Зеленски.

Украјински председник је рекао да се с украјинским олигарсима договорио да они улажу новац у развој економије и социјалне сфере.

„Исто сам недавно предложио и крупним бизнисменима — Ринату Ахметову, Виктору Пинчуку, Игору Коломојском. С другима се још нисам сусрео, али се припремам за то“, рекао је Зеленски.

Он је додао да ће олигарх Игор Коломојски инвестирати велику количину новца у инфраструктуру Донбаса, али да још не зна за то.

Коломојски је један од најбогатијих људи у Украјини. Према разним информацијама, његова имовина је процењена на око 1,4 милијарди долара. Коломојски је оснивач највеће индустријско-финансијске групе „Приват“, располаже акцијама у области авијације, металургије, петрохемије и медија.

У Украјини оптужују Коломојског да је покровитељ Зеленског. Олигарх то негира.

Зеленски: За обнову Донбаса потребно 10 милијарди евра

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »