Вучић: Србија штити своје интересе и своју земљу

Председник Србије Александар Вучић истакао је да Србија мора да штити своје интересе и своју земљу, али и да мора да брани добре односе са свим светским силама.

„Толико смо мали да морамо да водимо рачуна о интересима наше земље, да пронађемо најбољи угао да чувамо своју независност, штитимо своју земљу и бранимо односе са светским силама“, поручио је Вучић.

Коментаришући долазак нових амбасадора Русије и САД , Александар Боцан-Харченка и Ентони Годфрија, казао да су то људи експерти и да је њихов долазак доказ да је ово важан простор.

Додао је да и број два у амбасади САД јесте личност позната из периода 2001. године, и да се различите ствари везују за њега.

„У неком смислу то јесу специјалци. Харченко је био део тројке која је покушала пре Мартија Ахтисарија да решава ствари на КиМ. Човек је од поверења Владимира Путина и њиховог министарства спољних послова“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је долазак тих људи доказ да је ово важан простор.

Међутим, како истиче, морамо да знамо колико смо мали, да морамо да имамо добре односе.

Указао је да Русија није признала Косово, а САД јесте и да морамо то да имамо у виду.

Вучић је поновио да нема никаквих рокова око решења косовског проблема и додао да упућивање експерата у амбасаде САД и Русије у Београд показује колико је наша земља важна.

Вучић је рекао да приче о наводним роковима слушао од 2013. када је дошао на власт, слушао да ће САД пустити да дође на власт да би предао Косово.

„Као да они пре мене нису предали Косово, није проглашена независност, да нису правили најгоре ствари у корист Албанаца“, рекао је председник.

Вучић је истакао да је џабе што је говорио да нема никаквих рокова и да је прошло толико година и да је сваки пут било „само да Вучић заврши тај посао и онда је готов, срушиће га“.

„Сада има нова теорија да ће, када донесем одлуку о Косову, онда да ме чувају. Сви ти који говоре то полазе од себе, а то је присутно и код дела политичара и у странци коју водим“ истакао је Вучић оцењујући да је СНС најбоља странка сачињена од најбољих људи.

Вучић је међутим напоменуо да постоји део оних који мисле да када се уђе на врата појединих амбасада „да ће неко да их чува“.

Вучић је казао да су то такве глупости, које долазе из периода 1990-тих и 2000-тих, када су видели да, ако се замере неком у некој амбасади да не могу да дођу на функцију.

“Заборављају да је Србија постала земља која је по смислу и суштини независна, и да народ мора да доноси одлуку о томе ко је на власти“, казао је председник.

 

Састанка у Паризу највероватније неће бити

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да са 99 одсто сигурности може да каже да састанка у Паризу неће бити.

„Мислим да Албанци нису спремни да разговарају ни о чему важном, да су на посебан начин желели да пошаљу поруку Немцима и Французима да нису Европљани ти који треба да решавају косовски проблем“, рекао је председник.

Вучић је рекао да се Србија понашала конструктивно, озбиљно и да жели дијалог и конструктивно решење, али не жели да улази у разговоре у којима мора рећи унапред да ће потписати независност, а да о таксама не може да се прича.

Председник је рекао да су то све ствари које показују да Приштина не жели дијалог и да жели да свим у потпуности управљају САД и нико више.

То, према његовим речима, није реално, а Немци и Французи су поруку добро разумели.

„Мислим да је њихова одлука да састанка неће бити“, додао је Вучић указујући да су шансе мање од један одсто да Албанци прихвате да се разговара о таксама и да састанка ипак буде.

„Париза ће бити само уколико Албанци буду рекли да ће се понашати озбиљно, а тога неће бити, нагласио је председник.

Вучић је рекао да ће француски председник Емануел Макрон за мање од месец дана доћи у Београд и да ћемо га „дочекати како треба“.

 

Не постоји никакво поверење, већ форсирање лажи

Вучић је рекао да је опозиција створила такву атмосферу у друштву да више не постоји никакво поверење већ стално форсирање лажи упркос чињеницама.

„У нашој земљи шта год да изговорите људи ће да кажу да то не мора да буде истина… само је потребан тзв. емоционални приступ да морате да лажете“, рекао је Вучић.

Каже да то не раде само „теоретичари завере“ и да се то у савременом свету зове „форсирање лажи“ и да је најбољи пример случај Зорана Бабића за кога је објављено око 84.500 постова и објава да је он као директор Коридора Србије возио аутомобил који је на наплатној рампи Дољевац изазвао несрећу због чега је страдала једна жена.

Навео је Вучић да је свега око 300 објава било да је то лаж и да не вреди ништа што је као председник рекао пет пута да Бабић није возио и да снимци то потврђују.

„Али, не желимо и немамо обавезу према Бошку Обрадовићу, Јеремићу, али државни органи имају обавезу да обавесте јавност. Када то кажете они кажу – аха лаже, замислите председник лаже и врши кривично дело прикривања кривичног дела или пружање помоћи после учињеног кривичног дела. Па, да ли је то нормално, зашто сам вам ово рекао, шта год да кажете и урадите не постоји никакво поверење већ стално форсирање лажи“.

Истакао је да више никог не интересују бројеви и да више нису важне ни бројке које говоре о успесима наше економије, привредни раст, километри ауто-путева, нових болница и домова здравља, освојених медаља, музеја…

„Само је потребан тзв. емоционални приступ, морате да лажете и не смете да изговорите ниједном речју чувену српску синтагму – не знам, јер то не постоји код Срба“.

Додаје да томе сведочи управо „Контравизија“ на Пинку где се може видети феномен како деца не знају историју и одговарају на разна питања и оптужују њега и актуелну власт.

„Причају шта стигну, јер не смеју да кажу не знам“, додао је председник.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »