Вебер без подршке социјалдемократа и либерала

Посланичке групе Социјалисти и демократе и Обновимо Европу ускратиле су подршку кандидату Европске народне партије Манфреду Веберу за место председника Европске комисије.

Те посланичке групе у Европском парламенту контролишу 261 место од укупно 751, преноси „Јуропијен вестерн Балканс“, уз констатацију да без подршке социјалиста и либерала Европска народна партија неће бити у стању да окупи већину која би потврдила избор Вебера.

Групу Обновимо Европу чине посланици Савеза либерала и демократа за Европу и Републике у покрету француског председника Емануела Макрона, који се још раније успротивио Веберовој кандидатури за председника ЕК.

Макрон се данас у Бриселу састао с премијерима Шпаније и Португалије, чије партије чине значајан део групе Социјалисти и демократе, а састанак је, како „Јуропијен вестерн Балканс“ пише, највероватније укључивао дискусију око избора наследника Жана Клода Јункера.

Председника Европске комисије квалификованом већином гласова предлаже Европски савет, који чине шефови држава и влада, а потврђује већина у Европском парламенту.

Вебер без подршке социјалдемократа и либерала

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »