Шефик Џаферовић: Потребно донети закон који ће забранити негирање геноцида у Сребреници

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић је данас изјавио да снажно одбацује тврдњу да сећање на геноцид у Сребреници продубљују поделе у друштву и да то може имати негативне последице по стабилност БиХ.

У поздравном говору на Међународној конференцији у Сарајеву „Стоп негирању геноцида и холокауста“, Џаферовић је рекао да треба „прихватити истину о било којем злочину, без обзира на то ко га је починио, и без обзира на то ко су биле жртве, јер је то неопходан предуслов за стабилност“.

По његовим речима, Уједињене нације нису спречиле геноцид, иако су имале обавезу да заштите цивилно становништво Сребренице.

Џаферовић је подсетио да је британска влада пре четири године покушала да у Савету безбедности УН издејствује усвајање резолуције о Сребреници. Међутим, то је, како је казао, спречио део међународне заједнице „који се отворено ставио на страну политика које се наслањају на политику геноцида и све отвореније их охрабрује у њиховом негирању и неприхватању одлука релевантних међународних судова“.

„Уместо да се признају одлуке међународних судова, школе и установе у Републици Српској добијају имена по злочинцима, а одговорни за геноцид се глорификују“, рекао је Џаферовић.

Он сматра да је „врхунац лицемерја формирање међународне комисије која треба као да преиспита одлуке међународних судова“.

„То је до сада највећи степен дрскости… Реаговати се мора снажно и енергично од стране домаће и међународне јавности“, истакао је Џаферовић.

Бошњачки члан Председништва сматра да је неопходно донети закон о забрани негирања геноцида и строгом кажњавању прекршилаца.

Четврта Међународна конференција „Стоп негирању геноцида и холокауста“ у организацији Покрета „Мајке енклава Сребреница и Жепа“ и Удружења жртава и сведока геноцида, одржава се данас и сутра у Сарајеву.

Учесници конференције су бивши и садашњи тужиоци и судије Хашког трибунала, преживели из Сребренице, породице жртава, истражиоци, професори.

Када Хотић из Удружења Покрет „Мајке енклава Сребреница и Жепа“ изјавила је да скуп има за циљ да се „подсети како се геноцид мора памтити, да се не сме заборавити, како се не би поновио“.

Шефик Џаферовић: Потребно донети закон који ће забранити негирање геноцида у Сребреници

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »