Мали: Србија емитовала еврообвезницу на Лондонској берзи

“Србија је први пут после шест година емитовала 10-годишњу еврообвезницу у вредности милијарду евра, и то на Лондонској берзи, једној од најважанихих и највећих на свету, по најнижој каматној стопи коју је наша држава икада остварила на хартије ове рочности“, саопштио је данас министар финансија Синиша Мали.

Камата износи само 1,619 одсто, рекао је Мали на конференцији за новинаре, истичући да је то „историјски успех, никада бољи резултат, и најнижа каматна стопа икада на десетогодишње обвезнице у еврима, емитоване од стране Републике Србије на међународом финансијском тржишту“.

„Поређења ради, цена обвезница из 2011. и 2013. је била 4,8 одсто и 7,5 одсто, а ми смо јуче добили 1,619 одсто“, прецизирао је министар, додајући да ће милијарду евра од нове обвезнице бити искоришћено да се врате стари скупи дугови, при чему ћемо само на камати уштедети 3,8 милијарди динара.

Према његовим речима, пет пута нижа цена за капитал који смо добили, значи пет пута веће поверење инвеститора и међународног финансијског тржишта у хартије Републике Србије и у реформе које је спровела Влада Србије. Мали је нагласио да су захтеви инвеститора за нашом хартијом од милијарду евра износили у среду 6,4 милијарде евра, што говори да било шест пута више заинтересованих да уложе у нашу земљу и наше хартије.

„Преко 300 инвеститора је изразило своју заинтересованост, и то је највећа потврда успеха наших економских реформи и поверења које смо стекли, имајући у виду да људи инвестирају у наредних 10 година у нашу хартију под никад бољлим условима. То значи да и они верују у све оно што радимо и планирамо да радимо у наредном периоду“, оценио је Мали.

Министар је навео да новом еврообвезницом, не само да штедимо на скупим каматама, већ потврђујемо и рејтинг наше земље.

„На нама је велика обавеза да до краја године подигнемо кредитни рејтинг Србије бар за још једну лествицу, а у наредне две године да добијемо инвестициони рејтинг и тиме смо у потпуности завршили и реформе које се односе на финансијско тржиште и показали да неке ствари у Србији могу да се промене“, поручио је Мали.

Као најважнију далекосежну последицу јучерашњег успеха нове еврообвезнице сматра то што је „држава увек репер за цену капитала, а овако низак износ за наше обвезнице значи да ће и наша предузећа која се задужују на међународном тржишту имати никада боље услове“.

То за грађане Србије значи, како каже, да ће инвестирати више и запошљавати више и да ће наша привреда расти још брже.

 

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »