Макрон: Желим да највише функције у ЕУ припадну људима са знањем, амбицијом и кредибилитетом

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да ће у избору кандидата за водећа места у институцијама ЕУ подржати ”најјаче особе”, оне које могу да изнесу амбициозне планове за ЕУ у наредних пет година.

Макрон је долазећи на самит у Бриселу на коме би лидери ЕУ требало да разговарају о именовањима за водећа места у институцијама за наредних пет годна, рекао да ће Француска имати конструктивну улогу у стварању «”најбољег тима за Европу»”.

Према његовим речима, кандидати за највише функције морају да имају ”знање, амбицију и кредибилитет”, и додао да се приликом избора мора водити рачуна и о равноправној родној заступљености именованих.

Макрон је на наводе да се су позиције Немачке и Француске супротстављене по питању именовања и самих кандидата, навео да су ”разговори у току” и најавио да ће се током самита у Бриселу састати одвојено и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Поред избора кандидата за водећа места у ЕУ, француски председник је посебно нагласио важност разговора о Стратешкој агенди Уније, и ставио на прво место разговоре о климатскима променама који би требало да воде карбонској неутралности ЕУ до 2050. године.

«”Иницијатива је покренута у Сибију. Већ 15 земља чланица су је подржале и расте консензус око ове амбициозне одлуке» — изјавио је Макрон.

Он је додао да ће се током самита у Брислеу разговарти и о европском економском и социјалном моделу, као и да ће део разговора бити посвећен спољним пословима.

Макрон: Желим да највише функције у ЕУ припадну људима са знањем, амбицијом и кредибилитетом

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »