Ђукановић: Нећемо наседати на провокације, одлучни смо да решимо питање цркве

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је поводом Предлога закона о слободи вероисповести да је Црна Гора одлучна да решава веома деликатно питање цркве, али и да је очекивао више од Савета општих послова Европске уније који није дао зелено светло отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Ђукановић, који је на позив амбасадора Румуније Фердинанда Нагија, био гост на радном ручку амбасадора држава чланица Европске уније (ЕУ) акредитованих у Црној Гори, рекао је да приликом решавања питања цркве неће наседати на провокације и уздржаваће се од даљег заоштравања ситуације, али ће бескомпромисно бранити своје интересе.

Sputnik

Црногорска влада усвојила је Предлог закона о слободи вероисповести који предвиђа да све верске заједнице, па и Српска православна црква, морају доказати да су пре 1918. године биле власнице црквене имовине, иначе ће им она бити одузета. Митрополија црногорско-приморска оштро се противи том законском решењу и тражи да се повуче.

Повлачење закона тражио је од Владе Црне Горе прошле недеље председник Србије Александар Вучић.

Влада у Подгорици је одбила Вучићеву «молбу» и поручила да «не допушта било коме» да утиче на њене одлуке.

Ђукановић је нагласио значај тајминга састанка у контексту усвојених закључака Савета за опште послове, недавно одржаних избора за Европски парламент и објављеног извештаја о напретку земаља Западног Балкана (ЗБ), као и дискусија о стратешким кретањима ЕУ и њеног односа према региону.

Он је оценио да су закључци Савета испод онога што су била очекивања Западног Балкана, напомињући да би боље било за стабилност региона и Европе, као и економског и демократског развоја, да је постигнут виши ниво компромиса.

«Биланс је можда реалан израз онога како стање види ЕУ, али није у сагласју са оним како га ми из региона видимо, посебно у контексту одлагања одлуке о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом», казао је Ђукановић.

Он је додао да регион Западни Балкан никада неће бити стабилан без интеграције, и не може доживети потребан темпо економског и демократског развоја.

Зато је, према оцени Ђукановића, изузетно важна будућа умешност европске политике, да нађе баланс између онога што су очекивања према Балкану и Европе као глобалног играча.

Савет општих послова Европске уније није дао зелено светло отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, али су министри обећали да ће у другом полугођу донети «јасну и садржајну» одлуку

Ђукановић: Нећемо наседати на провокације, одлучни смо да решимо питање цркве

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »