Забележен највећи број избеглица у последњих 70 година

Број људи који беже од рата, прогона и сукоба прешао је 70 милиона 2018. године, што је највиши број који је Агенција УН за избеглице забележила у скоро 70 година свог постојања.

Подаци из годишњег извештаја Агенцијe УН за избеглице (УНХЦР) «Глобални трендови», показују да је близу 70,8 милиона људи у свету присилно расељено, а то је двоструко више него пре 20 година.

У саопштењу се наводи да се ово односи на три главне групе — избеглице, тражиоце азила и расељена лица у границама сопствених земаља којих има и највише – 41,3 милиона.

Укупни пораст броја расељених лица наставио је да превазилази стопу налажења решења за расељена лица, за избеглице најбоље решење добровољан, безбедан и достојанствен повратак својим кућама, док остала решења подразумевају интеграцију у заједнице пријема или пресељење у треће земље, наводи се у извештају.

Према речима високог комесара УН за избеглице Филипа Грандија, у свакој избегличкој кризи, ма где да је и ма колико дуго да траје, мора да постоји несмањени нагласак на решења и елиминацији препрека повратку.

«Ово је сложен задатак на коме је УНХЦР перманентно ангажован, али који захтева и да се све земље уједине за добро свих. То је један од великих изазова данашњице», рекао је Гранди.

Када се ради о Србији, у претходних 12 месеци око 1.500 угрожених избегличких породица добило је стамбена решења у оквиру Регионалног стамбеног програма, међутим положај око 16.600 угрожених интерно расељених породица се није значајно поправио.

Наводи се да је, спровођењем новог Закона о азилу и привременој заштити, порастао број особа којима је одобрен избеглички статус, међу којима су непраћена деца — избеглице, и унапређени су начини њиховог издвајања од миграната у ирегуларном транзиту.

«Агенција УН за избеглице наставиће снажно да подржава грађане и власти Србије на овом путу солидарности и и доброте», представник Високог комесара УН у Србији Ханс Шодер.

Признавање и одржива интеграција избеглица и интерно расељених лица која се не могу безбедно и достојанствено вратити кућама остаје приоритет и у будућности, закључено је у саопштењу.

Танјуг

Забележен највећи број избеглица у последњих 70 година

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »