Војни историчар: Украјина која је крива за трагедију није учинила ништа да спаси малезијски Боинг МН-17

Пре пет година малезијски путнички авион Боинг 777 који је летео из Амстердама у Куала Лумпур срушио се на подручју Донбаса. Трагедија се догодила 17. јула 2014. године. У несрећ је погинуло 298 људи укључујући и чланове посаде.

Светска заједница је до сада чула многе верзије и претпоставке о узроку пада МХ17. Треба напоменути да такозвани Међународни заједнички истражни тим, који је водио истрагу, није дозволио учешће руским стручњацима.

У септембру прошле године Министарство одбране Руске Федерације припремило је извештај, према којем је кривица за пад малезијског МХ-17 искључиво украјинска.

Трагичне догађаје коментарисао је новинар и војни историчар Јуриј Дудкин на ТВ каналу Њуз фронт ТВ.

Према његовим речима, упркос чињеници да је ова прича прилично мрачна, «све тамне приче се разоткрију пре или касније.»

“Такве приче су увек веома интересантне, јер тне могу да застаре. Узмимо «Трећи рајх» — било је таквих тајни за које нико није тада знао, а које се деценијама након откривају. Најинтересантније је да их сами Немци откривају. Мислим да ће причу о МН-17 открити Украјина, а не Холандија, Малезија или Русија, упркос чињеници да је Москва већ урадила много, спроводећи истражне експерименте у фабрици «Алмаз Антеи», који доказујуумешаност Кијева у рушење малезијског Боинга», рекао је Дудкин.

Дудкин је скренуо пажњу на «примитивне лажи о овом питању, које нису само примитивне већ подругљиве».

«Да се ово десило у било којој другој држави, прво питање које би поставили криминолози, истражитељи и стручњаци би било: «Зашто ваздушни простор није био затворен у време активне борбе, уз употребу преносивих система противавионске одбране?» То је прво питање које би поставио сваки разумни стручњак. Из овог питања јављају се и друга питања: о померању постројења, њеној употреби од стране ВСУ и друго. Без одговора на питање зашто Кијев није затворио небо, не можемо се позабавити решењем таквих питања да бисмо дошли до истине“, изјавио је он.

Према новинарима, небо није било затворено и то је било намерно: “То је био намерни чин. Нико није одговорио на ово питање у Украјини».

Дудкин је такође скренуо пажњу на још један низ питања. Прво, зашто су холандски истражни органи, који су истраживали катастрофу, најавили крај истраге у време када су на пољу где је пао авион остали врло важни фрагменти авиона.

„Ово је још једна глупост која је незамислива у светској пракси. Не можете завршити истрагу све до детаља, док се последњи део авиона не уклони са територије. Чудност се и даље примећује у чињеници да су холандски „специјалисти“, који су били на месту несреће, површно проценили ситуацију. Штавише, медији који су писали о гранатирању ове територије након пада Боинга, чак и они који баш и не воле Русију, изненадили су се колико се често тешком артиљеријим гранатира територија на којој се налазе тако важни докази. То је било изненађење за медије и светске стручњаке”, рекао је Дудкин.

На крају, новинар је скренуо пажњу на чињеницу да нико од “истражитеља” није интервјуисао локалне становнике, оне “који су својим очима видели пад авиона”.

“Потпуно занемаривање сведока несреће указује да је неко био веома заинтересован за то. Ова акција је спроведена намерно — није била случајна акција. Све је пажљиво припремљено. Ако пажљиво сагледате ситуацију, украјинске власти су требале да затворе небо и упозоре све земље света да се у региону одвијају активна непријатељска дејства. Ова порука се шаље пре свега путем канала Министарства обране, али и Министарства спољних послова. А Украјина то није учинила”, закључио је Јуриј Дудкин.

Војни историчар: Украјина која је крива за трагедију није учинила ништа да спаси малезијски Боинг МН-17

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »