Проф. Др Славица Ђукић Дејановић:  Тешка депресија често може бити прикривена

Суицид је пораз за породицу, терапеута који је лечио ту особу, али пре свега за особу која је себи одузела живот, изјавила је министарка Владе Србије задужена за демографију и популациону политику,   Проф. Др  Славица Ђукић Дејановић, а поводом трагедије у којој је Данијела Радојичић одузела живот себи и својој трогодишњој ћерки.

Ђукић Дејановићева је за ТВ Пинк објаснила да начин на који је извршено самоубиство говори о томе колико је особа тешко болесна и да ли је била психотична.

Она је рекла да ће експерти утврдити да ли се радило о тешком облику психотичне депресије, уз који често иду халуцинације, односно гласови који „дају инструкције“ на који начин себи и детету одузети живот.

Иако данас постоје лекови који могу да је контролишу, депресија је болест која може да нестане, али и да се врати у још тежем облику, каже Ђукић Дејановићева, додајући да породица често не схвата да то није „ангина да се лечи антирбиотицима за седам дана“, већ да је често потребно да се читав живот користе лекови.

„Особа када реши да одузме себи живот, маскира све елементе како депресија не би била видљива окружењу“, каже Ђукић Дејановићева.

Она је навела да истраживања показују да 400 милиона људи у свету болује од депресије и подсетила да постоје правила да, ако се посумња да неко себи планира да одузме живот, та особа буде подвргнута принудном лечењу.

„Оног момента када човек планира да себи или другој особи одузме живот, тој особи се одузима слобода“, рекла је Ђукић Дејановићева.

 

Извор: Танјуг

The post Проф. Др Славица Ђукић Дејановић:  Тешка депресија често може бити прикривена appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »