Иран ће разговарати са Русијом о куповини С-400

У случају потребе Иран ће разговарати са Русијом о куповини С-400, рекао је Спутњику секретар вишег савета за националну безбедност Ирана Али Шамхани.

„Иран је увек имао велику сарадњу са Русијом у војној сфери и у сфери безбедности. Ако оцене војног сектора Ирана покаже потребе за С-400, урадићемо и са С-300. Обавезно ћемо разговарати и доносити решење заједно са руским пријатељима“, изјавио је Шамхани.

Он ипак сматра да између Техерана и Вашингтона ипак неће доћи до рата, јер за то нема разлога.

Директор Центра за анализу светске трговине оружјем Игор Коротченко сматра да не постоје политичке препреке за испоруке Ирану руских система. Само је питање да ли Техеран може то себи да приушти.

„Како је познато, Иран је раније купио партију руских противваздушних ракетних система С-300. Због нових претњи и притиска на Техеран од стране Вашингтона, куповина С-400 би била апсолутно логичан корак. Очигледно је Иран схватио да треба направити комплексан систем ПВО на бази руских технологија“, рекао је Коротченко.

Сједињене Америчке Државе су оптужиле Иран за напад на бродове, али нису изнеле никакав доказ у прилог тој тврдњи. Америчка војска је објавила снимак који показује наводни напад Ирана, на којем иранске снаге уклањају неексплодирану мину са једног од танкера. На снимку се не виде ни натписи ни заставе који би потврдили наводе америчке војске. Иран је демантовао све наводе о својој улози у инциденту.

Иран ће разговарати са Русијом о куповини С-400

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »