Главни ловац на истакнуте совјетске дисиденте: Преминуо генерал КГБ Филип Бопков

Главни ловац на истакнуте совјетске дисиденте, начелник Пете управе КГБ која се бавила идеолошким противницима у време СССР-а, генерал армије Филип Бопков преминуо је у 94. години. Бопков је лично одлучио о прогону Александра Солжењицина, Јосифа Бродског, Мстислава Ростроповича и Гаљине Вишњевске.

У време СССР-а, генерал армије Филип Бопко

Признао је касније одговорност и изразио жаљење што је осамдесетих година прошлог века нобеловац и академик Андреј Сахаров праћен, и прогнан у Горки, садашњи Нижњи Новгород.

Без обзира на то што је за рад у КГБ добио десетине високих одликовања међу којима чак три Ордена Лењина, чим је кренуо дивљи капитализам у Русији, генерал Бопков је  прешао на страну олигарха. Од 1992. до 2000. године је руководио аналитичким одељењем групе «Мост», чији је власник био олигарх Владимир Гусински.

— Нисам имао куд. Није било другог посла. Саветовао сам Гусинског — причао је.

Кад је Гусински морао да емигрира, Бопков је 2001. прешао у Институт социјално-политичких истраживања Руске академије наука. Био је и саветник генералног директора РИА Новости.

Од 2008. године био је генерални инспектор Управе инспектора Министарства одбране РФ. Као експерт је подржао идеју смањења мреже спољне обавештајне службе на Блиском истоку, Југоисточној Азији и Јужној Америци.

ДУГА КАРИЈЕРА

ЗА 45 година рада у КГБ Бопков је догурао до шефа Управе за борбу против «идеолошких диверзија» и на тој функцији провео 14 година, до 1983. Затим је био заменик председника КГБ СССР-а и на крају први заменик председника КГБ од 1985. до 1991. Он је 30. новембра 1987. добио звање генерала армије.

 

 

 

Главни ловац на истакнуте совјетске дисиденте: Преминуо генерал КГБ Филип Бопков

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »