Положен камен темељац за изградњу «Дедиња 2»

Положен је камен темељац за изградњу Института за кардиоваскуларне болести «Дедиње 2» у Београду. Директор «Дедиња» Милован Бојић истакао је да је изградњом «Дедиња 2» добијена велика битка, док је председник Александар Вучић изјавио је да му је част што отвара радове на градњи једног велелепног здравственог објекта, који ће бити од огромног значаја за целу Србију, али и за регион.

Положен камен темељац за изградњу Института “Дедиње 2” (Фото: Лола Ђорђевић)

Александар Вучић је изразио уверење да ће посао бити завршен за око две године и да ће грађанима пружити боље здравствене услуге, што значи, укупно, бољи животни стандард.

«‘Дедиње 2’ биће још један бисер у ланцу медицинских и здравствених објеката које градимо и изградили смо у последње време, на понос генерација које долазе и нас који смо у томе учествовали», рекао је Вучић.

Навео је да ће у «Дедиње 2» укупно бити уложено готово 43 милиона евра, што је огроман новац и да се пројекат ради у сарадњи са Развојном банком Савета Европе.

Директор «Дедиња» Милован Бојић (Фото: Лола Ђорђевић)

Прво ће, каже, бити урађено нових 14.000 квадрата, а затим ће се кренути у реконструкцију постојеће клинике «Дедиње 1» на 9.000 квадрата, а све ће бити опремљено најмодернијом опремом.

«То је велики изазов и резултат државе и то је нешто чиме треба да се поносимо», рекао је председник и додао да је сигуран да ће сви постојећи проблеми бити решени, јер држава никоме не дугује ништа.

Указао је и да ће «Дедиње 2», по завршетку градње, имати комплетну амбулантну службу, коронарну јединицу са осам постеља, више од 100 нових постеља од којих 24 за интензивну негу, четири нове кардиохируршке сале…

Листе чекања, приметио је Вучић, и даље постоје, али су знатно мање и неће их бити у будућности, те изразио уверење да ће збрињавање акутних инфаркта бити на највишем светском нивоу након изградње нове болнице.

Александар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић)

Председник је захвалио свима који примећују да се ствари у српском здравству мењају и да је изграђено или се гради све што није урађено у последњих 40, 50 година – од КЦ Ниш, КЦС у Беоргаду, до изградње најмодернијег Клиничког центра у Војводини и у Крагујевцу, уз обнову бројних болница, домова здравља и других обејеката, као и уз куповину најмодерније опреме.

Међутим, упозорио је још једном да ће земља имати све мање становника, као и све у региону, па ће једина могућност бити да се добро ради, како би се привукли сви из региона да дођу код нас.

«И зато ваш Институт мора да буде најбољи, ако желите да имате пацијенте. Данас је гужва, али за три-четири године је неће бити. Биће је само ако други људи из региона буду желели да дођу. Само ако будете имали најбоље лекаре, медицинске сестре, да људи буду сигурни у ваше руке и знање», поручио је председник и пожелео успех у даљем раду свима запосленима у Институту Дедиње.

Пологање камена темељца за изградњу Института“Дедиње 2” ” (Фото: Лола Ђорђевић)

На свечаности којом је обележен почетак радова, директор «Дедиња» Милован Бојић рекао је да је ово велики дан за тај Инситут, који је, каже, једна од водећих здравствених установа у Европи и свету.

«Он је српски бренд, уважен и препознат у целом свету», рекао је Бојић.

Истакао је да иза Института стоје многобројне генерације врхунских доктора, медицинских сестара и техничара, али и армија задовољних пацијената из целог региона.

Полагање камена темељца за изградњу Института“Дедиње 2” ” (Фото: Лола Ђорђевић)

Подсетио је на почетак рада клинике пре нешто више од четири деценије, од када је, каже, учетворостручен капацитет и удесетостручен асортиман услуга.

«То је модел какав историја здравственог система није познавала», рекао је Бојић и додао да је направљен тим лекара попут Звездиног из 1991. године, који су оплеменили српску медицину новим подвизима.

Тиме је Инситут «Дедиње» постао магнет за привлачење страних пацијената, додао је Бојић.

Рекао је и да је изградњом «Дедиња 2» добијена велика битка, која не би била остварена без разумевања председника Александра Вучића, али ни без заменика градоначелника Горана Весића.

Институт «Дедиње» са 2.206 операција на срцу једна је од водећих здравствених установа тог типа у Европи и свету.

Полагање камена темељца за изградњу Института“Дедиње 2” ” (Фото: Лола Ђорђевић)

«Нова запошљавања и веће плате у здравству»

Председник Александар Вучић најавио је веће запошљавање здравствених радника и да ће у здравству бити повећане плате већ ове године.

«Хоћемо да имате задовољне медицинске сестре и лекаре, као и да имате још сестара и лекара. Хоћемо да обезбедимо веће плате и имаћете ове године веће плате. И то ћемо да обезбедимо», рекао је Вучић.

Истакао је да ће држава то обезбедити не само што су сада људи на власти бољи, већ зато што то може.

Навео је да су и други хтели да граде болнице и клиничке центре, али нису могли, јер нису имали уређене јавне финансије.

Извор РТС

Положен камен темељац за изградњу «Дедиња 2»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »