Државна дума усвојила закон о обустављању Споразума о ракетама средњег и кратког домета

Закон о обустављању важења Споразума о ракетама средњег и кратког домета подржали су Комитет за међународне послове и Комитет за одбрану и безбедност.

Председник Русије Владимир Путин предложио је Државној думи да се обустави наведени споразум. У складу са законом, председник има право да донесе одлуку о обнови важења Споразума, наводи се у тексту.

Амерички председник Доналд Трамп раније је саопштио да Вашингтон 2. фебруара почиње процедуру за повлачење из Споразума о ликвидацији ракета. Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је тим поводом да ће Споразум бити раскинут, ако се Русија у року од шест месеци не врати на потпуно и проверљиво поштовање Споразума.

Председник Русије Владимир Путин је на то изјавио да ће Русија реципрочно одговорити на одлуку САД о повлачењу из Споразума и такође обуставити учешће у Споразуму.

Он је рекао и да Москва неће допустити да буде увучена у скупу трку у наоружању и додао да сви предлози Русије о разоружању „остају на столу, а врата остају отворена“, али је и наредио да руски званичници не иницирају никакве преговоре о том питању.

Руски лидер је 4. марта потписао указ према којем Русија прекида испуњавање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

 

Спутњик

Државна дума усвојила закон о обустављању Споразума о ракетама средњег и кратког домета

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »