Бурно у седишту ЕУ: Сукоб због Албаније и Северне Македоније

Земље чланице ЕУ сукобиле су се у вези са почетком приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом.

Према најновијем заједничком извештају у које је Ројтерс имао увид, одлука о те две државе могла би да буде одложена до октобра, до када ће и немачки парламент то размотрити.

Током састанка, Кипар је запретио да ће уложити вето на сваки договор о проширењу уколико ЕУ не пооштри свој став о томе што Турска истражује природни гас у источном Медитерану, пише британска агенција.

Министри 28 земаља чланица састаће се и данас како би размотрили почетак формалних преговора о чланству две балканске државе. «Било је великог неслагања међу представницима земаља чланица и није сигурно да ће сви министри моћи да се договоре», рекао је дипломата из ЕУ.

Кипар је запретио и да ће блокирати цео текст који се односи и на будућу перспективу свих земаља које теже да се придруже Унији, а међу којима су и балканске земље Србија, Црна Гора и БиХ, уколико се не реши проблем са Турском.

Према речима дипломате, Никозија захтева заједнички став ЕУ о питању истраживања природног гаса у источном Медитерану од Турске, што према речима кипарских Грка нарушава ексклузивну комерцијалну област.

Холандски парламент изјаснио се раније против отварања преговора ЕУ и Албаније, док је прихватио да почну преговори са Северном Македонијом, а такав став званични Амстердам заузима и на седницама лидера земаља чланица ЕУ.

Бурно у седишту ЕУ: Сукоб због Албаније и Северне Македоније

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »