Скандал: Кинеска компанија производи делове за Ф-35

Усред сукоба кинеске компаније „Хуавеј“ и власти Сједињених Америчких Држава, „Скај њуз“ је објавио, позивајући се на рекламни материјал британског Министарства одбране, да фирма у кинеском власништву производи плоче које контролишу многе виталне функције Ф-35.

ЦЦ БИ 2.0 / Хеатх Цајандиг / Ф-35

Британско Министарство одбране је саопштило да „не постоји ризик“ у вези са компанијом „Експедишн ПЦБ“, кћерком-фирмом кинеске компаније „Шенџен фастпринт“, која производи делове за амерички борбени авион пете генерације Ф-35. Међутим, „Скај њуз“ је цитирао стручњаке за безбедност, укључујући и бившег министра одбране, који изражавају забринутост за овај „тајни програм“.

Др Џозеф Ченг, професор политичких наука на Градском универзитету у Хонг Конгу, коментарисао је наводе британских медија о Ф-35 у светлу сукоба кинеског технолошког гиганта „Хуавеј“ и америчке „црне листе“.

СПУТЊИК: Шта мислите, зашто је овај извештај сада откривен? Масовни медији спекулишу о том случају, а британско Министарство одбране тврди да „Експедишн ПЦБ“ „не представља никакав ризик“ за снабдевање Ф-35 као основног снабдевача плоча за одбрамбену индустрију.

— С обзиром на контекст посете Доналда Трампа Великој Британији и његову намеру да притисне британску владу по питању „Хуавеја“, не изненађује да су процуриле такве информације. Генерално се верује да америчке власти прикупљају такве информације да би извршиле притисак на Кину.

Да ли би скандал могао утицати на британско Министарство одбране да промени ланац снабдевања?

— Министарство одбране је под притиском и мора одговорити. Међутим, Британија жели да задржи своју независност и преговара са Кином на билатералној основи. И ту постоје узајамни уступци. Тренутно се одржавају избори за лидера Конзервативне партије и чекаће се избор новог премијера који ће донети коначну одлуку.

Како би ово откриће могло утицати на текућу кризу у вези са „Хуавејовом“ 5Г мрежом?

— То је још једна потврда кинеско-америчке борбе за технолошку супериорност, а победник ће бити лидер у наредне две или три деценије. САД ће наставити да блокирају напредак Кине у развијању високих технологија.

Како оцењујете текућу дебату на Западу о безбедности кинеске технологије?

— Запад је уопште све више забринут због високотехнолошког напретка Кине и кршења права интелектуалне својине, али они цене важност Кине као трговинског партнера. Западне земље су више заинтересоване за јачање система заснованог на правилима Светске трговинске организације и радије би преговарале, него што би преузеле „тактику притисака“. Западне земље схватају да је први амерички принцип усмерен и против њихових интереса.

 

Извор: Спутњик

Скандал: Кинеска компанија производи делове за Ф-35

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »