У главном штабу КФОР у Приштини обележено 20 година од уласка НАТО снага на Косово и Метохију

У главном штабу КФОР у Приштини обележено je 20 година од уласка НАТО снага и војника земаља партнера на Косово и Метохију, а командант ових снага Лоренцо Д»Адарио поручио је да ће КФОР наставити да гарантује безбедност и слободу кретања свим заједницама, док је командант здружених снага НАТО у Напуљу адмирал Џејмс Фого најавио наставак сарадње са Војском Србије.

РТК2 на српском језику наводи да се навршило 20 година од уласка близу 50.000 војника из 39 земаља на Косово.

«У складу са мандатом Уједињених нација и Резолуције 1244, Кфор је допринео сигурности и слободи кретања за све и наставиће да то чини и у будућности. Као резултат свега тога, Косово је данас потпуно другачије у односу на пре 20 година. Тај напредак је имао своју цену. Током тих година више од 200 војника КФОР-а изгубило је живот. Ми смо спремни да и даље будемо у служби грађана, на непристрасан начин и да останемо на путу огромног напретка који смо постигли», казао је Д»Адарио.

Наводи се да је КФОР највећа НАТО операција у Европи, током чијих је 20 година трајања у борбеним и неборбеним активностима живот изгубило 213 војника из 28 земаља.

«Њихова жртва је представљала најважнији допринос једном од највећих НАТО достигнућа још од Хладног рата. То је била помоћ поновном успостављању мира и безбедности на читавом Балкану, у време када је повратак сукобима деловао неизбежно. Заједно смо посвећени европској безбедности и промоцији мира у Европи и шире», навео је Фого.

Наводи се да су након комеморације погинулим војницима, адмирал Фого и генарал-мајор Д’Адарио одржали су конференцију за новинаре на којој је речено да није у плану смањење броја војника КФОР, да је евентуално чланство Косова у НАТО политичко питање, а похваљена је сарадња са Војском Србије.

twitter.com

«Наш посао је да испунимо обавезе проистекле из Резолуције 1244 Савета безбедности. Зато нам је потребна прекогранична сарадња. Пре отприлике месец дана, разговарао сам о безбедносној ситуацији на Балкану са генералом (Миланом) Мојсиловићем, који је као што знате нови начелник Генералштаба Војске Србије. Наставићемо да сарађујемо са свима», казао је Фого.

Наводи се да су скупу присуствовали косовски председник Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај, челници међународних мисија на Косову и амбасадори, а поводом годишњице мисије Фого је уручио ордење најбољим официрима КФОР, преноси Танјуг.

У главном штабу КФОР у Приштини обележено 20 година од уласка НАТО снага на Косово и Метохију

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »