Масовна хапшења на протесту руске опозиције због Голунова

Руска полиција ухапсила је више од 200 особа на протесту опозиције у Москви на коме су позвали на кажњавање полицајаца који су учествовали у наводном подметању доказа против новинара Ивана Голунова.

Полиција је изненада одбацила оптужбе против Голунова за наводну трговину дрогом и пустила га из притвора, после протеста присталица новинара који су тврдили да му је све намештено због извештавања.

Голунов (36), новинар познат по томе што је разоткривао корупцију међу московским званичницима, ухапшен је прошлог четвртка и оптужен за трговину дроге, што је он негирао.

Руски министар унутрашњих послова Владимир Колоколцев изјавио је да је у току интерна истрага о притварању истраживачког новинара Ивана Голунова прошле седмице и да је суспендовао полицијске службенике који су учествовали у томе.

Колоколцев је рекао да ће тражити од председника Владимира Путина да отпусти двојицу високорангираних генерала московске полиције због тог случаја.

Према руском закону, време и место протеста у који је укључена више од једне особе мора бити договорено са властима унапред.

«Око 1.200 људи учествовало је у неовлашћеном јавном догађају», рекао је портпарол полиције.

У ранијим извештајима је наведено да је међу ухапшенима и руски опозициони активиста Алексеј Наваљни.

Организатори данашњих догађаја су захтевали да преговарају с московским градским званичницима уживо, што су они одбили.

Танјуг

Масовна хапшења на протесту руске опозиције због Голунова

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »