Јоксимовић: Уочен напредак и потреба убрзања реформи

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да у Извештају Европске комисије о напретку није констатовано назадовање ни у једном поглављу, док је констатовано да нема напретка у три, ограничени напредак за пет, одређени напредак за скоро 20 и добар напредак за четири поглавља.

Јоксимовић је на седници скупштинског Одбора за европске интеграције рекла да се напредак мери кроз описне оцене које бележе да ли је у секторским областима било напретка или не. Како каже, без напретка су оцењена три поглавља: поглавље 3 – пословно настањивање и слобода пружања услуга; поглавље 5 – јавне набавке и поглавље 8 – политика конкуренције.

Описном оценом ограничени напредак оцењена су поглавље 1 – слобода кретања роба, поглавље 13 – рибарство, поглавље 15, енергетика, поглавље 23 – правосуђе и основна права и поглавље 27 – животна средина.

Одређени напредак, који је умерени ниво припремљености за чланство, каже Јоксимовић забележен је у скоро 20 поглавља и то: поглавље 2 – слобода кретања радника, поглавље 6 – право привредних друштава, поглавље 7 – право интелектуалне својине, поглавље 9 – финансијске услуге, поглавље 10 – информационо друштво и медији, поглавље 12 – безбедност хране, ветеринарско фитосанитарна политика, поглавље 16 – порези, поглавље 17 – економска и монетарна политика. Такође, ограничени напредак забележен је и у поглављу 18 – статистика, поглављу 19 – социјална политика и запошљавање, поглавље 20 – индустријска политика и предузетништво, поглавље 21 – трансевропске мреже, поглавље 22 – регионална политика и координација структурних елемената, поглавље 24 – правда, слобода и безбедност, поглавље 25 – наука и истраживање, поглавље 28 – заштита потрошача и здравље, поглавље 29 – царинска унија, поглавље 30 – економски односи са иностранством, поглавље 31 – заједничка спољнобезбедносна политика, поглавље 32 – финансијска контрола и поглавље 33 финансијске и буџетске одредбе.

Добар напредак, каже Јоксимовић, који је један од највиших нивоа описне оцене је констатован у четири поглавља и то: поглавље 4 – слободно кретање капитала, поглавље 11 – пољопривреда и рурални развој, поглавље 14 – транспортна политика, поглавље 26 – образовање и култура.

“Описна оцена врло добар напредак, што би значило потуни ниво припремљености, ту за сада нема ниједног поглавља, што је и нормално у овој фази преговарачког процеса“, наводи министарка и додаје да су статистички подаци о оцењености поглавља важни.

“Мислим да је ово врло важно, јер показују да суштинског, реформског напретка има у скоро свим секторским политикама које Србија преговара“, додала је она. Истиче да се подразумева да су у фокусу поглавље 23 и 24, јер то су, наводи, суспензивна поглавља у односу на чији се напредак мери могућност за отварање нових поглавља.

Подсетила је да смо ми прва земља на коју је примењена нова технологија ЕУ, а то је да се поглавље 23 и 24 отварају у најранијој фази преговора, односно на почетку, а да ће бити на крају затворено. Како наводи, позитивна оцена је дата у области регионалне сарадње и добросуседских односа и то се у континуитету понавља, што је један од критеријума за мерење оцене спремности и одговорности државе да учествује у међународним и регионалним односима и доприноси миру и стабилности.

“Посебно добре оцене смо добили и у области економије, чиме је потврђен успех економских реформи које Влада спроводи, а посебно је добро оцењено у поглављу 24, у области миграција. Добру оцену смо добили и у заштити мањина“, казала је Јоксимовић.

Што се тиче оцена да нема напретка у слободи медија, Јоксимовић каже да сматра да је то више политичка оцена која не би требало да пошаље поруку да све што је урађено није довољно.

“Наравно да није довољно и да није посао завршен, али требало је да буде више забележено. Сматрам да није до краја све евидентирано“, каже министарка додајући да је Србија и прошле године добила исту оцену за слободу медија, али се тада нису претерано оглашавали и бунили, већ су је прихватили као објективну. Констатовано је да има напретка у борби против корупције, каже Јоксимовић и додаје да међутим нису препознати сви напори које држава предузима.

“Чињеница је да је борба против корупције сталан процес, али у Извештају напори нису до краја препознати. Руководимо се политиком нулте толеранције према корупцији“, истиче Јоксимовић.

Када је у питању оцена Бриселског споразума у оквиру Извештаја, Јоксимовић каже да је за дијалог Београд и Приштине забележена чињеница да је Београд био конструктиван, као и да се нотира да је увођење такси од стране Приштине узрок блокаде дијалога. Јоксимовић сматра да је изостала јаснија осуда Приштине због увођења унилатералних такси.

“Чули смо да је у Извештају такозваном Косову препоручено и тражено да се таксе повуку, у нашем Извештају тога нема, али у том случају јасно је да је Приштина та која, не само да блокира дијалог, већ у последње време чини све да би се било каква шанса за постизање компромиса обесмислила“, наводи Јоксимовић.

Наводи да је генерално овај Извештај позитиван, јер је у највећем броју области забележен напредак, а констатовано је да ни у једној области нема назадовања.

“Немогуће је да Извештај буде гори него претходни ако је забележен напредак у Извештајном периоду у већини области“, истакла је министарка и додала да су контроверзе које су се отвориле последњих дана у медијима да смо у свађи са ЕУ и да смо одустали од европског пута изазване коментарима и ставовима српске стране која се није до краја сложила са одређеним оценама.

“Чињеница је да смо сматрали да неке од активности нису довољно нотиране у Извештају. Мој принцип рада је да у искреном партнерском односу кажете шта је могло да буде другачије, да се уваже сугестије, али истовремено да изнесемо и наше оцене и то је једини начин на који можете на кредибилан начин да заступате позицију државе кандидата“, навела је министарка.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »