АП: Откривене локације јавних погубљења у Северној Кореји

Група за људска права, са седиштем у Сеулу, саопштила је да је идентификовала стотине локација на којима сведоци тврде да је Северна Кореја извршила јавна погубљења и убиства без суђења.

Радна група за транзициону правду из Сеула саопштила је да се њено истраживање заснива на интервјуима са 610 севернокорејских дисидената који су спроведени током четири године и који су помогли у лоцирању локација сателитским снимцима, преноси АП.

Та група није открила тачне локације 323 локалитета, јер је забринута да ће их Северна Кореја ометати, али је рекла да их је 267 било лоцирано у две североисточне покрајине близу границе са Кином, одакле је већина дисидената који су интервјуисани.

Јавна погубљења у Северној Кореји се обично дешавају у близини река, на пољима и на брдима, као и на пијацама и школским теренима, где су становници и чланови породица осуђених често присиљени да присуствују убиствима, наводи се у извештају.

Група је објавила да је документовала три локације на којима су људи умрли док су били у притвору и 25 локација на којима је држава наводно одлагала тела. У саопштењу се наводи да су откривене званичне локације на којима могу бити документи или други докази везани за убиства.

АП није могао да независно верификује извештај, а група је потврдила да њени налази нису дефинитивни, јер нема директан приступ Северној Кореји и не може да посети локације о којима су дисиденти извештавали.

Итан Хи-Сеок Шин, један од аутора овог извештаја, рекао је да интервјуи са дисидентима указују на то да јавна погубљења у Северној Кореји постају све ређа, мада није јасно да ли је то због тога што се сада више погубљења дешава у тајности.

Танјуг

АП: Откривене локације јавних погубљења у Северној Кореји

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »