Хонгконг: Стотине хиљада људи на масовном протесту против закона који ће омогућити изручење његових грађана кинеским властима

Стотине хиљада људи протестовале су у Хонгконгу због закона који ће омогућити изручење његових грађана кинеским властима.

Масован протест уследио је три дана пре него што влада Хонгконга планира да стави предлог закона на гласање у парламенту, заобилазећи скупштински одбор, како би био усвојен до краја месеца.

Полиција је проценила да је протестовало 240.000 грађана, док су организатори навели да је било присутно више од милион људи.

Шефица хонгконшке владе Кери Лам инсистира на усвајању закона упркос бројним критикама активиста за заштиту људских права и пословних група, који тврде да ће измене нарушити репутацију Хонгконга као територије с независним правосуђем.

Противници новог закона наводе да правни систем Кине не би гарантовао оптуженима иста права која они имају у Хонгконгу, полуаутономној кинеској територији.

Када га је 1997. године Велика Британија предала Кини, Хонгконгу је гарантовано право да задржи сопствени социјални, правни и политички систем у наредних 50 година, по формули «једна земља, два система». Међутим, владајући кинески комунисти све се више не придржавају тог договора и инсистирају на изменама закона, непопуларним у Хонгконгу.

Хонгконг: Стотине хиљада људи на масовном протесту против закона који ће омогућити изручење његових грађана кинеским властима

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »