Четири болнице у Приштини трговале људским органима

Због сумње да се илегално баве трговином људских органа, инспекција је привремено затворила четири приштинске болнице, против 17 здравствених радника и особља су поднете кривичне пријаве и сви ти предмети су још увек у истражном поступку.

Нора Краснићи, вршилац дужности главног инспектора здравства у косовском министарству здравља изјавила је да је током инспекције у тим приватним болницама утврђено да су се бавиле незаконитим активностима, а смрзнуте људске ћелије су пренете на Одељење гинекологије косовског универзитетског клиничког центра да би биле сачуване.

Здравствена инспекција, заједно са Косовском полицијом, спровела је инспекције у неким приватним болницама које имају дозволу за пружање услуга у области медицинске оплодње.
Сврха инспекција била је контрола спровођења Закона о репродуктивном здрављу.

Том приликом су, пише приштинска Газета Еxпрес, утврђене неке повреде Закона о репродуктивном здрављу према којима је Здравствена инспекција изрекла меру привремене обуставе активности у овим институцијама, рекла је Краснићи за РСЕ на албанском језику, јавља Танјуг.

У међувремену, Косовска полиција је применила одређене мере према здраственим радницима у тим болницама у складу са законским одредбама полиције.

Баки Кељани, портпарол Косовске полиције, изјавио је да је Одељење за трговину људским органима током инспекције у поменутим болницама утврдио низ криминалних радњи, незакониту трансплатацију и трговину људским органима и ћелијама.

Због тога је, додао је, 17 особа ухапшено, међу којима осим грађана с Косова, има и припадника других националности.

„Случај се односи на приватне клинике за које се сумња да су починиле кривична дела незаконите трансплантације и трговине људским органима и ћелијама, саизвршилаштво и неодговорно лечење. У тим случајевима сумња се на укупно 17 особа. Ови случајеви су процесуирани у сарадњи са Здравственим инспекторатом у оквиру Министарства здравља, а одлуком инспектора ИВФ одељења те болице су затворена. Против осумњичених је поднета кривична пријава и истрага је у току”, рекао је Кељани.

У међувремену, адвокат једне од ових приватних болница, Бесник Бериша, тврди да нема доказа да постоји злоупотреба ћелија или ембриона.

Он тврди такође да су све што су видели у евиденцији Инспектората здравства били неки технички недостаци у вези са вођењем евиденције, прелиминарних изјава или потписа.

Међутим, предмети су под истрагом.

Четири болнице у Приштини трговале људским органима

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »