Молдавија добила нову владу

Влада Молдавије на челу с новом премијерком Мајом Санду положила је заклетву након заседања молдавског парламента.

Парламент Молдавије је раније 8. јуна 61 гласом одобрио кандидатуру Маје Санду за функцију премијера.

„Данас је у Молдавији историјски дан, оно што смо заједно учинили остаће у историји савремене Молдавије. Уверен сам да од способности Маје Санду зависи колико ће функционална бити ова влада. Надам се да ће то бити добра влада“, рекао је председник Молдавије Игор Додон обраћајући се посланицима.

Додон је позвао политичаре да пристану на компромисе, нагласивши да је вођење владе у садашњој ситуацији велика одговорност.

Председник Молдавије примио је заклетву новог састава владе у сали за седнице у парламенту, како би одмах после тога посланици наставили заседање.

Маја Санду је парламенту претходно представила програм рада владе и саопштила да ће он бити заснован на три приоритета. Први је усвајање закона о деолигархизацији. Други приоритет је извођење земље из изолације и обнављање економије, повратак поверења партнера и финансирања из спољних извора ради спровођења реформи и социјалне политике.Трећи приоритет је побољшање стандарда грађана.

Десничарска партија АЦУМ којој припада Маја Санду залаже се за евроинтеграције, али није ни против доброг односа са свим спољним партнерима Молдавије, укључујући Русију.

Посланици Социјалистичке партије Молдавије и партије АЦУМ поред избора руководства парламента и владе треба да усвоје и низ закона. Седници присуствују председник Молдавије Игор Додон, амбасадор Русије Олег Веснецов, амбасадор САД Дерек Хоган, као и шеф делегације Европске уније у Молдавији Петер Михалко.

Посланици Демократске партије, партије „Шор“, као и тројица независних посланика нису дошли на седницу.

Током седнице за председницу молдавског парламента изабрана је Зинаида Гречаниј из Социјалистичке партије Молдавије.

Молдавија добила нову владу

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »