Доналд Трамп: НАСА треба да се фокусира на одлазак на Марс — на Месец смо отишли пре 50 година

Председник Доналд Трамп критиковао је америчку свемирску агенцију НАСА због намере да поново пошаље астронауте на Месец 2024. уместо да се, како каже, фокусира на «много веће» иницијативе као што су одлазак на Марс.

«За сав новац који трошимо, НАСА не треба да прича о одласку на Месец. То смо урадили пре 50 година», написао је Трамп на Твитеру.

Уместо тога, како је навео, НАСА треба да се фокусира на «много веће ствари које радимо, укључујући Марс (чији је Месец део), одбрану и науку».

Његов твит је изазвао подсмех јер је изгледало као да мисли да Месец припада Марсу. Чак се и Едвард Сноуден, познати узбуњивач огласио и рекао да треба позвати у помоћ чувеног астрофизичара Нила Деграса Тајсона.

Претпоставља се да је Трамп ипак мислио на то да је Месец део мисије одласка на Марс.

НАСА планира да изгради једну свемирску позицију у лунарној орбити одакле ће моћи да се пошаљу астронауту на површину Месеца до 2024. што је део шире иницијативе да се Месец употреби као полазна основа за евентуалне мисије на Марс, наводи Ројтерс.

Администратор НАСА Џим Брајденстин оценио је да је Трамп само потврдио план ове агенције за свемир.

«Као што је председник рекао, НАСА користи Месец да пошаље људе на Марс», написао је он у одговору Трампу на Твитеру.

НАСА је у петак саопштила да ће до 2024. на Месец послати тим и да ће до 2028. развијати одрживо људско присуство на Месецу.

Доналд Трамп: НАСА треба да се фокусира на одлазак на Марс — на Месец смо отишли пре 50 година

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »