Дејвид Фридман: Израел има право да анектира бар део окупиране Западне обале

Амбасадор САД у Израелу Дејвид Фридман изјавио је да та земља има право да анектира бар део окупиране Западне обале.

Та његова оцена ће по свој прилици још више продубити противљење Палестинаца дугоочекиваном америчком мировном плану.

Палестинци су унапред одбацили тај план, подсетивши на низ потеза председника САД Доналда Трампа за које су рекли да показују пристрасност његове администрације у корист Израела.

Они ће, по свој прилици, најновије изјаве амбасадора Фридмана сматрати новим ексером у ковчегу мировног процеса који је већ на апаратима за одржавање у животу.

У интервјуу објављеном у Њујорк тајмсу Фридман је рекао да би известан степен анексије Западне обале могао бити легитиман.

«Под одређеним условима мислим да Израел има права да задржи део, али вероватно не целу Западну обалу», рекао је амерички амбасадор.

Високи палестински званичник Саеб Ерекат је оценио да би таква политика била равна «саучесништву САД с израелским плановима насељавања».

Оснивање палестинске државе у Појасу Газе и на Западној обали, територијама које је Израел окупирао у Шестодневном рату 1967. године било је у фокусу свих ранијих блискоисточних мировних планова.

Датум представљања плана Трампове администрације још није одређен, али ће се крајем овог месеца на конференцији у Бахреину представити економски део тог плана.

Званичници администрације су наговестили да ће се план увелико ослањати на финансијску подршку палестинској економији, углавном новцем земаља Залива у замену за концесије у односу на територије и државност.

«Апсолутно последња ствар која је потребна свету је неуспела палестинска држава између Израела и Јордана”, рекао је Фридман у интервјуу, додавши да Палестинци можда неће прихватити план, јер не испуњава њихове минимуме.

«Ми се ослањамо на чињеницу да ће се на прави план, у право време, реаговати исправно временом», рекао је Фридман који подржава јеврејска насеља на окупираним територијама.

Он је објаснио да Трампов план има за циљ да поправи квалитет живота Палестинаца, али да неће представљати «стално решење сукоба».

Амбасадор процењује да план неће изазвати палестинско насиље и најављује да ће САД блиско сарађивати са својим арапским савезником Јорданом који би могао да се суочи са нередима у великој палестинској популацији у тој земљи због плана за који се верује да је увелико у корист Израела.

Објављивање плана ће се, како изгледа, поново одложити након што су у Израелу расписани парламентарни избори за септембар. То ће бити други избори ове године.

За време кампање пред изборе у априлу премијер Израела Бењамин Нетањаху је најавио анексију јеврејских насеља на Западној обали, што већ дуго подржавају скоро сви посланици у његовој коалицији верских и десничарских партија.

Нетањаху је у фебруару рекао члановима парламента, Кнесета, да је дискутовао с Вашингтоном о плану којим би се анектирала насеља, али је Бела кућа то глатко порекла.

Више од 600.000 јеврејских насељеника живи сада у јеврејским насељма на Западној обали и у анектираном источном Јерусалиму међу три милиона Палестинаца.

Међународна заједница сматра насеља нелегалним и највећом препреком за мир.

Дејвид Фридман: Израел има право да анектира бар део окупиране Западне обале

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »