Путин: Русија и Кина неће стварати војне савезе

Русија и Кина су стратешки савезници који неће стварати војне савезе и не раде ни против кога, изјавио је председник Русије Владимир Путин на пленарном заседању Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

„Нисмо у војним савезима с Кином. Ми смо стратешки савезници, не радимо ни против кога, радимо за своје добро и за добро својих партнера. Не намеравамо ништа да замењујемо“, рекао је Путин на питање могу ли трговински односи Русије и Кине да замене економске везе Русије са Западом.

Према речима руског председника, односи Русије и Европске уније увек су имали вишеплански карактер, а трговинска размена била је изнад 400 милијарди долара.

„Затим је та трговинска размен пала, не нашом кривицом, нисмо ми увели та ограничења. Смањила се готово два пута, мада се сада, истина, приближава до 300 милијарди долара. Здрав разум превладава и трговинска размена се повећава. Ми смо отворени за сарадњу са свима“, додао је Путин.

Руски председник је нагласио да су односи Русије и кине у међународној арени најважнији фактор стабилности у светској политици.

„Ни с једном другом земљом данас немамо такву дубину и ширину односа као с Кином. Заиста смо у пуном смислу те речи стратешки партнери, то се може рећи без икаквог претеривања. Посебно је важно то што се код обе стране уочава тежња равноправном приступу решавању разних програма. Због тога су наше колеге подржале и зближавање у оквиру Европазијске економске заједнице с Кином, имамо добар програм активности. Да, тамо има сложених питања у вези с груписањем робе, то је све на професионалном нивоу, разговара се, решава се. Уверавам вас да наши стручњаци и кинески партнери решавају спорове у вези са сваким ставом. У крајњем резултату проналазимо решење, тежимо проналажењу тог решења и проналазимо га. У том смислу, мислим, уверен сам, да имамо веома добре перспективе“, рекао је Путин.

Он је додао да, када је реч о светској политици у целини, сарадња Русије и Кине на међународној сцени без икакве сумње представља најважнији фактор стабилности у светским пословима“, нагласио је шеф државе.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 6. до 8. јуна.

Путин: Русија и Кина неће стварати војне савезе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »