Украјина признала дефицит у свему

Директор украјинске компаније „Нафтогас“ Андреј Кобољев упозорио је да би се пуњење подземних складишта могло наћи под знаком питања због недостатка средстава за куповину гаса.

Андреј Кобољев је изјавио да је Кијев увезао 20 процената више гаса него прошле године. Ако се настави тим темпом, до почетка грејне сезоне се може достићи „потребан ниво — 20 милијарди кубних метара“. Та количина гаса, како је раније објаснио директор гасне компаније, представља резерву за случај да Русија 2020. године прекине транзит гаса преко Украјине.

„Међутим, то може да омете дефицит у новцу „Нафтогаса“. Ако проблем ликвидности не буде решен у наредним недељама, биће немогуће купити гас у довољном обиму. Ситуација захтева хитну пажњу на високом нивоу“, написао је он на свом фејсбук налогу.

Према речима директора „Нафтогаса“, за раније испоручени гас произвођачи грејања и његови дистрибутери дужни су 2,3 милијарде долара, што прави проблем да се квалитетно припреми грејна сезона.

Дефицит средстава је условљен захтевима Владе да се исплати 90 одсто профита компаније, и то до краја јуна.

„Мора се бирати: дивиденде или заштита од кризе. Једном броју државних компанија Влада је дозволила да исплати само 30 одсто профита. Нама би добро дошло макар одлагање док не почнемо са продајом гаса. Други начин је привући кредитна средства. За то је потребно одобрење и активно учешће Владе као нашег јединственог акционара“, објаснио је шеф државе.

Раније је саопштено да је за попуњавање гасних складишта потребно још десетак милијарди кубних метара сировина, за шта је потребно око милијарду долара кредитних средстава.

Украјина признала дефицит у свему

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »